Továbbra is május 3-i csúcsra készülnek

Továbbra is május 3-i csúcsra készülnek

Az operatív törzs 2020. április 20-i tájékoztatója.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábbi modellezésekből származik az az adat, hogy május 3-ára várhatják a járvány csúcsát, ez azt jelenti, hogy addigra kell készen állnia az egészségügyi ellátórendszernek – közölte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint ha a higiénés szabályokat betartják, akkor nincs akadálya annak, hogy másnap, vagyis május 4-én megkezdődjenek az írásbeli érettségi vizsgák. A tájékoztatón az is kiderült, hogy jelenleg 19 olyan idősotthonról tudnak, ahol felütötte a fejét a vírus, ezekből 8 van Budapesten.
A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, de választ most sem kaptunk.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azzal kezdte, hogy csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma. A kijárási korlátozással kapcsolatban a hétvégén ugyanakkor 3945 szabálysértés ügyében kellett a rendőröknek intézkedni. A hétköznapokhoz képest többen szegik meg hétvégén a szabályokat, de ezúttal Budapesten nem tapasztaltak kirívó adatokat. A fővárosban most jobban tartották a korlátozásokat, mint máshol.

Security Check Required

Müller Cecília szavai szerint úgy tűnik, hogy hétvégén nem fokozódott jelentősen a fertőzöttek száma. Ismertette a már nyilvánosságra hozott adatokat: 1984 diagnosztizáltról tudni és az elhunytak száma 199. Örvendetes módon emelkedik a gyógyultak száma, jelenleg 267 emberről tudni, akik elhagyhatták a kórházat.

Vasárnap a mentők segítségével a Pesti úti idősek otthonában újabb tesztelés volt, jelenleg 223 fertőzöttet tartanak nyilván az intézményben, 19 dolgozó érintett és 23 ember hunyt el. Keddre lesz meg az eredmény, addigra fogják tudni, milyen járványügyi intézkedésekre lesz még szükség. – Annyi bizonyos, hogy legalább egy hétig fizikailag nem volt az intézményben jelen orvos – mondta Müller Cecília a fővárostól kapott dokumentumkora hivatkozva, hozzátéve, hogy további vizsgálatok szükségesek.

Nem légből kapottak a járvány alakulására vonatkozó dátumok – mondta a tiszti főorvos. A korábbi becslések és számítások alapján ismerjük a május 3-i dátumot, amikor talán a csúcsra fut ez a járvány. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma onnantól már nem növekszik, hanem napokon keresztül stagnálhat, de azt nem lehet tudni, hogy ez meddig tarthat. Erre a dátumra terveznek és az egészségügyi ellátórendszer is erre készül fel. Müller Cecília örömét fejezte ki, hogy 1600 egészségügyi dolgozó jelentkezett önkéntes munkára, 167 emberrel már szerződést is kötöttek.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A vírus a vízzel jellemzően nem terjed, ha bele is kerülne felhígul. Az ivóvíz tehát biztonságos. Szennyvízből ugyanakkor mutattak már ki vírust.
  • Ha valaki idős rokonával él egy háztartásban, akkor figyeljen arra, hogy hazaérkezésekor mosson kezet, öltözzön át és próbáljon az idős hozzátartózótól elkülönülten lenni. Ilyenkor még otthon is javasolt a maszk, ha ápolni kell az idős rokont.
  • Elvileg nem kizárt, hogy a légkondicionálóval is terjedhet a vírus, de nem jellemző terjedési mód. Egy átlag háztartásban és gépkocsiban azért figyelni kell a szokásos karbantartása a klímák bekapcsolása előtt.
  • Mára 19 olyan idősotthonról tudnak, ahol felütötte a fejét a vírus. Ebből 8 Budapesten van, de van Tökölön, Borsodnádason, Győrben, Dabason vagy éppen Seregesélyen. Számos helyen csak egy-egy megbetegedés van, az is az ápolók körében.
  • A május 3-a egy régebben ismert időpontot, ezért készülnek arra, hogy addigra teljesen készen álljon az ellátórendszer, fizikai értelemben és a személyzet tekintetében. A május 4-én kezdődő érettséginek – a higiéniai előírások megtartása mellett – nincs akadálya – mondta Müller Cecília.
  • Több helyszínen is vannak fejlesztések és kutatások, lélegeztetőgépek előállítására irányuló törekvések, de ennél többet Kiss Róbert erről a témáról nem mondott.
  • 55 kocsival járnak a mentők tesztelni, ez elegendőnek bizonyul. Ezeket a járműveket nem a mentésből vonták ki.

Ahogy eddig is mindennap, így hétfőn is elküldtük kérdéseinket az operatív törzsnek a sajtótájékoztató előtt. A mostaniak így szóltak:

A koronavirus.gov.hu-n közölt adatok szerint 48 ezer mintavétel történt. Az ugyanakkor nem derül ki, hány emberen végeztek tesztet, mint ahogy az sem, mely mintavételi eljárásokat veszik figyelembe. Információink szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy hamis negativitást mutathatnak azok a tesztek, amelynek mintáit fa pálcikával veszik, nem pedig műanyaggal.

•  A 48 ezer mintavétel hány tesztelt embert takar?
•  Mely tesztelési eljárások számítanak bele ebbe a számba? Például a kórházakba való belépéskor eszközölt testhő-mérés ilyen-e?- Meg tudják-e erősíteni, hogy a fa mintavevő pálcikával történt tesztelések fals eredményt hozhatnak?
•  A hazaküldött súlyos, kronikus betegséggel küzdők esetében mekkora mortalitással számol az OT?