Kepes András: Nem tanultunk a hibákból

Kepes András: Nem tanultunk a hibákból

Kepes András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A XX. században nem akadt olyan rétege a magyar társadalomnak, amelyet egy másik társadalmi csoport ne alázott, ne hurcolt, ne nyomorított volna meg. Azt gondolnánk, hogy ez elegendő tanulságul szolgálhatott volna. Úgy tűnik, mégsem. Évszázadok óta vagy sajnáltatjuk magunkat, vagy a szőnyeg alá söpörjük saját bűneinket abból a téveszméből kiindulva, hogy különben csorbulna a nemzeti büszkeségünk. Holott éppen az lehet büszke magára, aki képes szembenézni a hibáival, és kijavítja, aki képes felnőtt módjára dönteni a saját sorsáról – mondta többek között a Magyar Hangnak adott interjújában Kepes András.

– Az a gyanúm, hogy mi magunk vagyunk a vírus – fogalmazott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Hogy hogy értette, kiderül a teljes interjúból.

Emellett beszélgettünk nagy utazásokról, megalázott társadalmi csoportokról, a polgári hagyományok hiányáról és arról, milyen egy okos politikus.

Az ismert író-újságíróval arra is kerestük a választ, mi siklott ki a rendszerváltozás után. Miért tekint ellenségként a hatalom a tudományra és a kultúrára? És: hozhat-e szemléletünkben bármiféle változást a jelenlegi járványhelyzet?

A válaszokat keresse a teljes interjúban, a Magyar Hang április 23-ig kapható 2020/16. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 16. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.