A honvédségben öten fertőződtek meg koronavírussal

A honvédségben öten fertőződtek meg koronavírussal

Katonai járõrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt ember fertőzött meg a koronavírussal a honvédség kötelékein belül – mondta Korom Ferenc, a honvédség parancsnoka a külügyi bizottságban az ATV beszámolója szerint. A Bosznia-Hercegovinai misszióból 2 fertőzöttet evakuáltak.

Magyarországon a Magyar Honvédségben a koronavírussal fertőzöttek száma egyszámjegyű és eléri az 5-öt. Mintavételben pedig az 1500-as szintnél járnak – jelentette be a külügyi bizottsági meghallgatásán Korom Ferenc vezérezredes. Arra vonatkozóan nem tudott adatot mondani hogy mennyi embert teszteltek, de hangsúlyozta, több mintavétel szükséges ahhoz hogy meg lehessen állapítani, hogy valaki pozitív-e.

A Magyar Honvédség parancsnoka a parlamenti bizottságban azt is elmondta, hogy magyar katonák 11 külföldi misszióban vesznek részt, ennek 52 százaléka NATO-művelet. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg nincs olyan terv hogy bármelyik missziót hazarendeljek. 

Az elmúlt időszakban az egészségügyi szolgálatot megerősítették, külön speciális felszereléssel rendelkezik a műveletekben minden egyes személy – mondta a vezérezredes, hozzátéve, a helyi egészségügyi szervezetekkel folyamatos kapcsolatot tart a missziók egészségügyi szolgálata, hogy a helyi „tendenciákról” folyamatos információval rendelkezzenek.

Korom Ferenc beszámolt arról is, hogy a Bosznia-Hercegovinai EUFOR műveletben történt 2 fertőződés, őket sikeresen evakuálták. Ők jól vannak, több fertőzött nincs –derült ki Korom Ferenc szavaiból.