Befejeződött a kórházakban az ágyak 50 százalékának felszabadítása

Befejeződött a kórházakban az ágyak 50 százalékának felszabadítása

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen körűen megtörtént az 50 százalékos ágyfelszabadítás az egészségügyi intézményekben – közölte az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján Müller Cecília. Habár egymást érik olyan nyilatkozatok, hogy milyen idős, beteg, ápolásra szoruló embereket küldtek haza a családjukhoz, Müller Cecília most úgy fogalmazott, „valójában kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni”. – Nem küldhető haza senki, akit valamilyen egészségkárosodás érne emiatt – hangzott el ismételten.
A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, de válaszokat – ahogy eddig egyetlen alkalommal sem –, úgy most sem kaptunk.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára is részt vesz ezúttal a tájékoztatón. Arról beszélt, hogy zajlik a munka a felsőoktatásban, a felvi.hu oldalon tudnak tájékozódni a leendő hallgatók. – Magyarország alapvető érdeke, hogy a gazdaság minél előbb talpra álljon – mondta, hozzátéve, hogy ebben nagy szerepük lesz a felvételizőknek és a szakképzésben részt vevőknek.

Mindent megtesznek, hogy nekik ne kerüljön veszélybe az egészségük. Azt szeretnék, hogy a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az érettségi után szervezzék meg, a gyakorlati vizsgákat pedig lehetőleg még májusban tartsák meg. Szóbelik nem lesznek. – Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a felsőoktatás és a szakképzés területén is jól működik a digitális oktatás – fűzte hozzá.

Security Check Required

Müller Cecília a már nyilvános adatokat ismertette: 75 fővel nőtt a fertőzöttek száma, így már 2168 embernél igazolódott be a koronavírus. Az elhunytak száma 225-re emelkedett. Napról napra több a gyógyult is, eddig 295-en vannak túl a betegségen. A laboratóriumok is folyamatosan dolgoznak, mára már 52 702 tesztet végeztek. Ezúttal is szóba került a Pesti úti idősotthon, az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy 284 fertőzöttről tudnak és 28-an hunytak el az intézményből.

Országszerte készülnek az egészségügyi intézmények az ágykapacitások növelésével, az 50 százalékos ágyfelszabadítás teljes körűen megtörtént. – Kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni – mondta Müller Cecília. Ismét azt mondta, hogy nem lehetett elküldeni senkit, akinek az egészségére ez káros lenne.

A krónikus megbetegedésben szenvedőket az országos tiszti főorvos arra kérte, hogy fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik „karbantartására”. Most még inkább fegyelmezettnek kell lenni a táplálkozás, gyógyszerszedés és mozgás tekintetében. Külön kitért az allergiásokra, akiknek szintén nagyon oda kell figyelniük magukra. Tanácsot is kaptak: inkább éjjel szellőztessenek, nappal ugyanis a pollenek nagyobb számban vannak jelen a levegőben. Gyakrabban mossanak kezet és naponta mossanak hajat, az ágyneműt is többször cseréljék.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy 160 lélegeztetőgép érkezik hazánkba több más egyéni védőeszköz mellett. A kijárási korlátozások szabályainak megsértése miatt 1113 intézkedés volt, 337 feljelentést is tettek. Eddig összesen 265 büntetőeljárást is indítottak, például rémhírterjesztés vagy csalás miatt.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A friss zöldségek és gyümölcsök eleve szennyezettek, jó alaposan meg kell mosni folyóvízzel – válaszolt Müller Cecília arra, hogy hordozhatják-e a vírust.
  • Érthető, hogy az embereket zavarja a maszk, de akkor is úgy kell használni, hogy az illető orrát és száját is eltakarja. Annak például több a kára, mint a haszna, ha valaki az állára húzza és közben cigarettázik.
  • Nem jelent többletkockázatot, hogy a meleg közeledtével rövidebb ruhákat hordanak az emberek.
  • Mindenki tudja, hogy a többszöröse lehet a fertőzésen átesettek száma a regisztráltakénál. A népességre vonatkozó átfertőzöttségi vizsgálatokat – ami az ellenanyagot mutatja ki – a járvány végeztével érdemes elvégezni.
  • A koronavírus miatt megbetegedetteknél relatív hosszú az ápolási idő, akár több hét is lehet.
  • Magyarországon még nem regisztráltak olyan gyógyultat, aki újrafertőződött volna, de más országban már történt ilyen. Van, akinek szervezete nagy mennyiségű ellenanyagot termel, más nem. Ilyenkor az elvi lehetőség megvan az újrafertőződésnek.
  • Sokan kutatják, hogy kell-e tartani a vírus második hullámától a korlátozások feloldása után. Többek szerint egy második már enyhébb lehet, de beépülhet az „átlagos kórokozók közé”.
  • Müller Cecília korábban kijelentette, hogy volt olyan időszak a Pesti úti idősek otthonában, amikor nem volt ott fizikailag orvos, most azonban nem válaszolt arra, hogy ez mettől meddig volt és mire alapozza. A tiszti főorvos türelmet kért, mert még zajlanak a vizsgálatok.

A Magyar Hang ahogyan eddig is minden alkalommal, úgy szerdán is küldött kérdéseket az operatív törzsnek. Ezúttal – többek között – a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • A járványügyi időszakban minden olyan helyzetben érdemes maszkot viselni, amikor több emberrel is találkozhatunk, a 65 éven felüliek számára pedig javasolt, hogy maszkban lépjenek ki az otthonaikból. A lakosság számára a sebészi maszkok helyett a dupla rétegű, magas hőfokon mosható textil maszkokat ajánljuk – emelte ki dr. Merkely Béla rektor a Semmelweis Egyetem ma reggel kiadott közleményében. Korábban Müller Cecília feleslegesnek nevezte  a maszk viselését azok esetében, akik tünetmentesek.
  • Kire hallgassunk? Merkely Béla rektorra, vagy Müller Cecília országos tiszti főorvosra?
  • Lapunk egyik olvasója jelezte, hogy a Péterfy-kórház Szövetség utcai intézményéből lázasan küldtek haza egy beteget, akit nem szűrtek. Már otthon igazolódott be, hogy a beteg koronavírusos és nem sokkal később meghalt. 
  • Hogyan történhetett meg ez, ha csak olyan betegeket küldenek haza, akik állapota ezt lehetővé teszi?
  • Hogyan lehetséges, hogy már csak otthoni körülmények között került sor szűrésre?
  • Ha egy igazolhatóan ellátásra szoruló, ráadásul koronavírusos betege küldenek haza, ezért ki a felelős? 
  • Ilyen esetben indul-e, indulhat-e vizsgálat?
  • Ha csak olyan betegeket bocsátottak el, akiknek nem szükséges a kórházi kezelés, akkor eddig milyen megfontolásból kezelték őket kórházi körülmények között különös tekintettel arra, hogy a kórházak a tavalyi évben hatvan milliárdos adósságot halmoztak fel? Felelőtlenül gazdálkodtak akkor, amikor otthon is ápolható betegeket láttak el, ráadásul tömegesen?
  • A hazaküldött súlyos, krónikus betegséggel küzdők esetében mekkora mortalitással számol az OT?