Operatív törzs: Folyamatosan ellenőrzik az idősotthonokat, tanácsokat is adnak

Operatív törzs: Folyamatosan ellenőrzik az idősotthonokat, tanácsokat is adnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs 2020. április 23-i tájékoztatóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a tájékoztatón arról beszélt, hogy csütörtök reggel hat órától a szerb-magyar államhatár közelében élők kölcsönösen átléphetnek az országhatárokon. Hegyeshalomban szintén biztosítják az ingázók átjutását.

Beszámolt arról is, hogy hatósági karantént 536 esetben rendeltek el. Ma 10 942 házi karantén van érvényben, 18 esetben szegték meg az előírásokat. Rémhírterjesztésért 70 esetben rendeltek el büntetőeljárást.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a reggel már nyilvánosságra hozott adatokat: 121 fővel nőtt a fertőzöttek, és újabb 14 fővel az elhunytak száma, jellemzően idős, beteg emberekről van szó. 390-en már gyógyultan távoztak a kórházakból.

A laboratóriumi vizsgálatok száma 55 390, 850 főt ápolnak kórházban, 61 beteg van lélegeztetőgépen.

Folytatják az idősotthonok ellenőrzését, ez nemcsak ellenőrzést jelent, hanem egyben konzultációt is. Tovább folynak a fertőtlenítések. Először a nagyobb és fertőzést már igazolt otthonokban kezdenek, aztán következik a többi, ahol még nincs regisztrált beteg.

A tiszti főorvos elmondta, nagyon nagy a fertőtlenítés iránti jogos igény, ezért sok ipari szereplő átállt a fertőtlenítőszerek gyártására. E célból 70 új engedélyt adtak ki. Csak az engedélyezett szerek hatékonyak valójában, annak csomagolásán szerepelni kell a tiszti főorvosi engedély számának. A vírusölő tulajdonsággal rendelkező kézmosószerek legalább 70 százalékos alkoholtartalommal bírnak. A felületek fertőtlenítésére tökéletes a hipó is, de a túladagolást el kell kerülni. Tilos ezeket a szereket élelmiszer tárolására alkalmas edényekben, palackokban tárolni.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Az M1 közszolgálati adó szerint ellenzékiek arról beszélnek, a védőeszközök valahol porosodnak. Müller Cecília elmondta, ezek az eszközök egyszer használatosak, ezért egy egészségügyi dolgozó naponta akár többet is elhasznál, mindenhol van belőle, ahol arra szükség lehet.
  • A Magyar Hírlap azt kérdezte, hogy az autoimmun betegségek között van-e olyan, amely súlyosabb fertőzést eredményez. A tiszti főorvos szerint ezek a betegek valóban nagyobb kockázatnak vannak kitéve, különösen vigyázni kell magukra.
  • Müller Cecília beszélt arról is, hogy a társasházak esetében a lakásra, ahol fertőzöttek vannak, piros cédulát raknak ki, a ház bejáratára pedig egy sárga színű figyelemfelhívó táblát raknak ki, tájékoztatásul az ott lakóknak.
  • Sok saját készítésű maszk van forgalomban. A pamutból készült maszkokat 60 Celsius-fok felett mosógépben is lehet mosni, érdemes minden használat után megtenni ezt.
  • Hazánkban megfigyeltek-e már vérrög-képződést a betegség szövődményeként, amit Kínában és az Egyesült Államokban? – kérdezte a Demokrata. Müller Cecília megerősítette, az úgynevezett citokinvihar nevű reakció következtében előfordulhat vérrögképződés.
  • Szóba került az is, hogy adhatunk-e virágot anyák napjára, kell-e félnünk attól, hogy a virágokon megreked a vírus. Müller Cecília erre azt válaszolta, nem igazolt, hogy a tárgyakkal terjedne a vírus, a légúti terjedés az, ami veszélyeztet minket, úgyhogy nyugodtan adjunk virágot.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, de ahogyan eddig is, nem kaptunk választ sem szóban, sem pedig írásban.

Többek között arra lettünk volna kíváncsiak:

Lapunk egyik olvasója jelezte, hogy a Péterfy-kórház Szövetség utcai intézményéből lázasan küldtek haza egy beteget, akit nem szűrtek. Már otthon igazolódott be, hogy a beteg koronavírusos és nem sokkal később meghalt.

  • Hogyan történhetett meg ez, ha csak olyan betegeket küldenek haza, akik állapota ezt lehetővé teszi?
  • Hogyan lehetséges, hogy már csak otthoni körülmények között került sor szűrésre?
  • Ha egy igazolhatóan ellátásra szoruló, ráadásul koronavírusos betege küldenek haza, ezért ki a felelős? 
  • Ilyen esetben indul-e, indulhat-e vizsgálat?
  • Ha csak olyan betegeket bocsátottak el, akiknek nem szükséges a kórházi kezelés, akkor eddig milyen megfontolásból kezelték őket kórházi körülmények között különös tekintettel arra, hogy a kórházak a tavalyi évben hatvan milliárdos adósságot halmoztak fel? Felelőtlenül gazdálkodtak akkor, amikor otthon is ápolható betegeket láttak el, ráadásul tömegesen?
  • A hazaküldött súlyos, krónikus betegséggel küzdők esetében mekkora mortalitással számol az OT?