HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Keveslik a ko...

Keveslik a kormányzati segítséget a mikrovállalkozások

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A mikrovállalkozások azonnal szembesültek a válsággal és annak hatásait több, mint 70 százalékuk drasztikusnak ítéli. A cégek nagy többsége a vendéglátás, a turizmus, a kreatív ipar, a szolgáltatás és a kiskereskedelem területén tevékenykedik – derül ki a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat (MMH) 534 fős felméréséből, amelyben azt firtatták, miként érintette a legkisebb vállalkozásokat a koronavírus-válság.

A megkérdezettek  45 százaléka már kénytelen volt a foglalkoztatást is érintő döntést is hozni, azaz munkahelyeket megszüntetni (507), illetve fizetés nélküli szabadságra küldeni (355) alkalmazottai egy részét. Ezen túlmenően még legalább ugyanennyi munkahely létét – az összes munkahely 30 százalékát – látják veszélyben, amennyiben nem sikerül a válságot kezelni. Miután a kérdőivek kitöltésére a korlátozások második, harmadik hetében került sor, azóta akár súlyosbodhatott is a helyzet.

Kétharmaduknak csak 1-2 hónapra elegendő tartaléka van. Amennyiben ennyi idő alatt nem ér véget a válság, illetve nem sikerül hatékony támogatáshoz jutni, akkor a cég megmaradása is veszélybe kerül  Leginkább az 1-2 főt foglalkoztató családi vállalkozások a sérülékenyek. Azért is ijesztőek ezek a számok, mert az MMH egy korábbi felméréséből kiderült, a mikrovállalkozások 83 százalékának ez az egyetlen bevételi forrása, azaz a cég bedőlése egy család teljes ellehetetlenülését is jelentheti egyben. 

A megkérdezett vállalkozások felét nem érintették a kormány intézkedései, amelyek közül az érintettek legtöbben a hitelmoratóriumot és a járulékcsökkentést vették igénybe. A megkérdezettek úgy vélik, további intézkedésként elsősorban a közterhek csökkentésére, illetve foglalkoztatási támogatásra, valamint kedvezményes, akár támogatással kombinált hitelekre lenne szükségük.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,997lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rogán Antaltól Gulyás Gergelyhez került a Fertő-tó fejlesztése

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. többek között egy százszobás szállodát és ökocentrumot építene a tó partján.