Keveslik a kormányzati segítséget a mikrovállalkozások

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mikrovállalkozások azonnal szembesültek a válsággal és annak hatásait több, mint 70 százalékuk drasztikusnak ítéli. A cégek nagy többsége a vendéglátás, a turizmus, a kreatív ipar, a szolgáltatás és a kiskereskedelem területén tevékenykedik – derül ki a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat (MMH) 534 fős felméréséből, amelyben azt firtatták, miként érintette a legkisebb vállalkozásokat a koronavírus-válság.

A megkérdezettek  45 százaléka már kénytelen volt a foglalkoztatást is érintő döntést is hozni, azaz munkahelyeket megszüntetni (507), illetve fizetés nélküli szabadságra küldeni (355) alkalmazottai egy részét. Ezen túlmenően még legalább ugyanennyi munkahely létét – az összes munkahely 30 százalékát – látják veszélyben, amennyiben nem sikerül a válságot kezelni. Miután a kérdőivek kitöltésére a korlátozások második, harmadik hetében került sor, azóta akár súlyosbodhatott is a helyzet.

Kétharmaduknak csak 1-2 hónapra elegendő tartaléka van. Amennyiben ennyi idő alatt nem ér véget a válság, illetve nem sikerül hatékony támogatáshoz jutni, akkor a cég megmaradása is veszélybe kerül  Leginkább az 1-2 főt foglalkoztató családi vállalkozások a sérülékenyek. Azért is ijesztőek ezek a számok, mert az MMH egy korábbi felméréséből kiderült, a mikrovállalkozások 83 százalékának ez az egyetlen bevételi forrása, azaz a cég bedőlése egy család teljes ellehetetlenülését is jelentheti egyben. 

A megkérdezett vállalkozások felét nem érintették a kormány intézkedései, amelyek közül az érintettek legtöbben a hitelmoratóriumot és a járulékcsökkentést vették igénybe. A megkérdezettek úgy vélik, további intézkedésként elsősorban a közterhek csökkentésére, illetve foglalkoztatási támogatásra, valamint kedvezményes, akár támogatással kombinált hitelekre lenne szükségük.