HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Nem halljuk ...

„Nem halljuk meg a kiáltást” – páros interjú Ferge Zsuzsával és Székely Jánossal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Székely János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője szerint, sokan segítenek már most is a szegényeken, a romákon, akik a koronavírus-járványt követő recesszióban vélhetően különösen nehéz időkre számíthatnak. Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus viszont úgy látja, hogy „Magyarországon már gyakran volt olyan helyzet, hogy egymással, a cigányokkal is szolidárisnak kellett volna lennünk. Ez, az én ismereteim szerint, sosem következett be. Attól félek, most sem fog.”
A friss Magyar Hangban olvasható páros interjújában szóba kerül az is, hogy egy új Trianonnal létrejön-e egy „cigányország” és hogy jelenthet-e segítséget a leszakadó rétegeknek az alapjövedelem bevezetése.

A szombathelyi egyházmegye püspöke abban egyetért a szociológusprofesszorral, hogy „a legszegényebbek egyik legfőbb gondja a lakhatás”. Égető szükségesnek tarják mindketten, hogy legyenek – mégpedig nagy számban – olcsó és kis rezsijű, bérlakások.

Az interjú során Székely János felvetette, hogy a média, hogyan segíthetne abban, hogy a többségi társadalom szolidárisabb legyen a felzárkózó cigánysággal: „A mai médiában a romák általában három helyzetben kerülnek elő: bűnügyek, zene, politika. Azonban a legtöbb roma se nem bűnöző, se nem zenész, se nem politikus. Be kellene mutatni például az egyszerű roma édesanyát, aki sokszor nagyon nagy hősiességgel igyekszik felnevelni a 3-4 gyermekét, a roma gyereket, aki – láss csodát – szeretne tanulni, a roma idős embert, aki bölcs és mélyen hívő ember.”

Már a püspök is tudta, hol osztják a drogot, a rendőrség mégsem tett semmit | Magyar Hang

Ferge Zsuzsa ugyanitt az állam és a kormány felelősségét emelte ki: „Minden ilyen esetben – legyen szó gyűlölet-beszédről vagy szolidaritás-hiányról – a legnagyobb felelősség az államé. Gyöngyöspata és a migránsokkal szembeni kormányzati elutasítás az ékes bizonyíték, hogy a kormány élen jár a gyűlölet-keltésben is, a szolidaritás tagadásában is.”

Alapjövedelem, „cigány-Trianon”, rejtőzködő szegénység, koronavírus-járvány és a „vihar levonulását” követően eljövő új világ: csak néhány azon témák közül, amelyeket Ferge Zsuzsa szociológussal és Székely János püspökkel jártunk körül páros interjúnkban, mely a Magyar Hang 2020/17. számában olvasható.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 17. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,069lájkolóTetszik
3,820követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

60 milliárdból újítanak fel 17 fővárosi kórházat

Orbán Viktor még januárban jelentette be, hogy a kórházi várók, kórtermek és ahhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítása lesz most a prioritás.