HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Zuhanó árbevé...

Zuhanó árbevétel, elbocsátási hullám, elhúzódó visszaesés a kisvállalkozásoknál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Legkevesebb 30 százalékkal csökkent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megkérdezett vállalkozások csaknem felének az árbevétele a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt – olvasható a jegybank honlapján megjelent kutatási összefoglalóban. Az MNB ötezer vállalkozást keresett meg kérdőívével. A válaszadók 98 százaléka mikro-, kis-, vagy közepes vállalkozás, és kétharmaduk a szolgáltató szektorban működik.

A felmérésből az is kiderült, hogy ez csak a kezdet, mert a vállalkozások továbbra is jelentős csökkenésre számítanak a következő 1-3 hónapban. A válaszadók 44 százaléka szerint legalább fél évre lesz szükség ahhoz, hogy a bevételek újra elérjék a válság előtti szintet. A személyes jelenlétet igénylő szolgáltatással (például vendéglátás, szórakoztatás) foglalkozó válaszadók kiemelkedően magas (80-100 százalék) arányban számítottak arra, hogy tevékenységüket egy hónapnál hosszabb ideig fel kell függeszteni a járvány miatt. Más területeken (például mezőgazdaság, feldolgozóipar) ez az arány jóval alacsonyabb (40-50 százalék). 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Komoly gondot okozott számukra, hogy eltűntek a – jellemzően külföldi, német, olasz spanyol, kínai – beszállítók, ami fennakadásokat okozott munkájukban. Erről a megkérdezettek 63 százaléka nyilatkozott.

Kormányinfó: 30-40 ezer munkahely szűnt meg márciusban a koronavírus-járvány következtében | Magyar Hang

Hamarosan átlép az ország tömeges koronavírus-megbetegedések tömeges időszakába, a fertőzések száma ugrásszerűen nőni fog. A járvány tetőzése pedig júniusra várható Európában – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai kormányinfóján. Közölte, hogy 2500 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a betegek rendelkezésére. A koronavírus elleni védekezés eddig több mint 100 milliárd forintba került, ám újabb százmilliárdokra lesz ehhez szükség.

Sötét képet fest a jövőről, hogy mindössze a megkérdezettek 55 százaléka gondolkodik a munkaerő megtartásán, de ezek a vállalkozások is legfeljebb 2 hónapig képesek erre, amennyiben nem változik a jelenlegi helyzet. A probléma enyhítése érdekében a válaszadók a munkaszervezésben terveznek változtatásokat: 46 százalékuk távmunkában, 44 százalékuk részmunkaidős foglalkoztatásban gondolkodik, de a tervek közt magas arányban jelenik meg a létszámcsökkentés (37 százalék) és a dolgozók fizetés nélküli szabadságra küldése (35 százalék) is. 

HIRDETÉS

A távmunka a válaszadók 73 százaléka számára a tevékenység jellege miatt nem jelenthet megoldást. A vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás (38 százalék), a szállítás, raktározás (42 százalék), illetve a feldolgozóipar (45 százalék) tevékenységi köreiben volt a legkisebb azok aránya, akik a válság előtti létszám fenntartását tervezik.

Komoly gondot jelent a vállalkozások számára a fizetőképesség fenntartása is. A megkérdezettek cégek fele úgy érzi, a bérek és a közterhek kifizetése jelenti számukra a legnagyobb gondot. Ugyancsak a válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy legfeljebb 1 hónapig képes fenntartani a fizetőképességét, ha nincs árbevétele.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,997lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rogán Antaltól Gulyás Gergelyhez került a Fertő-tó fejlesztése

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. többek között egy százszobás szállodát és ökocentrumot építene a tó partján.