Lengyel konzervatív EP-képviselő Deutschnak: Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában!

Lengyel konzervatív EP-képviselő Deutschnak: Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában!

Radosław Sikorski, európai parlamenti képviselő, korábbi lengyel külügyminiszter. Forrás: a képviselő Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levelet írt Radoslaw Sikorski lengyel néppárti EP-képviselő, volt külügyminiszter Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjének, amelyben reagál a magyar EP-küldöttség Donald Tusknak küldött korábbi levelére — írja a Népszava. Deutsch Tamás szintén levélben válaszolt szombaton.

Mint lapunk és a Népszava is beszámolt róla, három magyar EP-képviselő bocsánatkérésre szólította fel az Európai Néppárt lengyel elnökét, amiért az egy német lapnak adott nyilatkozatában — szerintük — nácinak nevezte Orbán Viktort.

Tusk valójában azt mondta, hogy a náci párt lelkes hívének számító jogtudós, „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”. Az interjút követően a kormányközeli magyar sajtó több cikkben foglalkozott azzal, hogy a néppárti elnök nagyapja náci kollaboráns volt.

Sikorski levelében leszögezi: Tusk nem nácizta le Orbán Viktort, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. „Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” — írja Sikorski.

Lehet-e szuverén Orbán Viktor? | Magyar Hang

„Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra" - a múlt héten Donald Tusknak ez a túlhatalomtörvénnyel kapcsolatos, kétségkívül találó mondata kiütötte a biztosítékot a Fidesz vezetőségében. A kormánypropagandában válaszként megszülető primitív és balfék rágalmazási kísérlet (a Pesti Srácok vádjait Tusk náci nagypapájáról gyorsan átvették a Fidesz-médiumok) viszonylag gyorsan összeomlott.

A lengyel EP-képviselő szerint félrevezető levelek fogalmazása helyett a Fidesznek inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy nem politikai céljai elérésére használja fel a járványt. „Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és Vlagyimir Putyin körbeudvarlása (itt valójában a „benyalás” szót használja Sikorski — a szerk.). Emiatt és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink. Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak” — zárja levelét Sikorski.

A levél teljes szövege:

„Kedves Deutsch úr!
De hiszen a Tusktól származó mondat nem is utal a nácizmusra! Carl Schmitt a megosztás politikájának az úttörője volt, ám rámutatni erre meglehetősen távol áll a nácizástól. Úgy vélem, egyáltalán nem sértő rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták valójában cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. Gondolom, abban egyetértünk, hogy nem értünk egyet, csak az a problémám, hogy ön olyasfajta politikai korrektséget próbál Tusk úrra erőltetni, amelyet mindketten roppant fárasztónak találunk, ha a baloldal hozakodik elő vele. Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak? Ahelyett, hogy félrevezető leveleket irkálna az EPP képviselőcsoportjának, jobb szolgálatot tenne Magyarország és a Fidesz hírnevének azzal, ha a kormányuk felhagyna a járvány politikai célokra való felhasználásával, mert ezeknek semmi közük sincs a lakosság védelméhez. Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és a benyalás Vlagyimir Putyinnak. Emiatt és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink. Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak.
Tisztelettel csalódva, Radosław Sikorski”

Deutsch válaszolt

Deutsch Tamás levélben válaszolt, melyet a Mandiner közölt. Deutsch „cinikus arculütésként” értékelte Sikorski írását. „Hadd kezdjem azzal, hogy nem válaszolok a leveléből semmire, ami szándékosan sértő és provokatív” – írta a fideszes politikus.

Hozzátette: Nem szabad engednünk, hogy politikai ellenfeleink mutassák jelöljék ki az utunkat és határozzák meg nekünk, hogy ki a „jó demokrata”. Néhány függetlenebb gondolat és politikai bátorság jó szolgálatot tenne nekünk. Remélem, hogy amint ez a világjárvány véget ér, képesek leszünk újjáépíteni a kölcsönös tiszteleten alapuló normális együttműködést.