Mi lesz azokkal, akik már elveszítették a munkájukat? Orbán Viktor erre is válaszolt

Mi lesz azokkal, akik már elveszítették a munkájukat? Orbán Viktor erre is válaszolt

Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszol az Országgyűlésben 2020. 04. 27-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét az ellenzéké volt a lehetőség, hogy szemtől-szemben tegyen fel kérdéseket Orbán Viktornak az Országgyűlésben. Több politikus is azt feszegette, hogy mi lesz azokkal, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat, hiszen álláskeresési járadék csak három hónapra jár. A kormányfő erre azt mondta, hogy ennek az időszaknak a lejárta után mindenkinek lesz munkája, mindenki kap majd ajánlatot a piacról vagy az államtól.

A jobbikos Jakab Péter volt az első felszólaló, aki azzal kezdte, láthatóan nem tudja a miniszterelnök megoldani a válságot. Szerinte ez már akkor kiderült, amikor a kormányfő azt mondta, hogy a dolgozók és a munkaadók üljenek le és egyezzenek meg. – Ilyet olyasvalaki mond, aki soha az életében egyetlen percet sem dolgozott a parlamenten kívül – mondat. Majd azzal folytatta, hogy tömegével kerülnek utcára a melósok és tömegével mennek tönkre a vállalkozások. Orbán Viktor azzal válaszolt, hogy a munkavállalók és munkáltatók minden év elején megegyeznek, nem szabadna egymásnak ugrasztani őket.
A Jobbik frakcióvezetője azzal folytatta, hogy a korlátlan hatalomhoz korlátlan felelősség is társul. – Az ön eddigi felelőssége 51 ezer munkanélküli – mondta, majd Mészáros Lőrinc és Tiborcz István elnyert beruházásait bírálta. Egyúttal elvárásukat fejezte ki, hogy fizessenek adót azok, akik kormányzati hátszéllel lettek gazdagok. A kormányfő azzal vágott vissza, hogy a Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyet kilóra megvettek. – Ha mégis úgy gondolják, hogy szeretnének közadakozni, beszéljék meg a gazdáikkal – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az újdonsült szövetségeseik vörösbáróival is válthatnának pár szót. A miniszterelnök azzal zárta, hogy a párt a baloldal szekerét tolja, „a Jobbik már nem is Jobbik, hanem ballik”.

Arató Gergely (DK) „Hogyan gondolja Miniszterelnök úr?” című kérdésében először is visszautasította, hogy bárki is járványnak szurkolnak, ahogy Orbán Viktor mondta. A gazdasági mentőcsomag, nem menti a munkahelyeket. Éppen a kormány stratégiai partnerei bocsátják el a legtöbb embert. A kormány azt sem tudja, hány munkanélküli van, össze-vissza beszélnek a számokról. A képviselő neoliberálisnak nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, illetve emlékeztett, hogy a kormány dolga nem a magyarázkodás, hanem hogy segítsen a bajba került embereken.
Orbán Viktor visszautalt arra, hogy 2010 előtt hárommillió munkanélküli volt, a számokra vonatkozó kérdésre a miniszterelnök elmndta, a KSH adatai alapján dolgoznak. A miniszterelnök felidézte azokat a parlamenti szavazásokat is, amelyeket megszavazott a képviselő, és terhet jelentett az embereknek.

Amiről Müller Cecília nem beszél | Magyar Hang

Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt vetette fel, hogy a pénzügyminiszter szavai szerint is újra kell tervezni. – Kibontakozóban van egy társadalmi tragédia – mondta a munkanélküliségi számokra utalva. Arra volt kíváncsi, miért nem foglalkozik azokkal a kormány, akik már elvesztették az állásukat, számíthatnak-e arra, hogy hosszabb ideig kapnak majd álláskeresési támogatást.
Orbán Viktor annyit mondott, hogy aki elveszti az állását, az három hónapon keresztül kap munkanélküli segélyt. Mire az lejár, mindenkinek lesz munkája, nem lesz olyan, aki ne kapna ajánlatot a gazdaságtól vagy az államtól – mondta a kormányfőt.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is azokról beszélt, akik már elveszítették a munkájukat vagy vállalkozóként egyszerűen megrendelés nélkül maradtak. Konkrét példákat is említett. A miniszterelnök erre megismételte a már korábban mondottakat: aki elveszíti a munkáját, annak három hónapon keresztül álláskeresési támogatás jár. Ha ennek vége, akkor állás- és munkalehetőséget fog kapni vagy a piactól vagy a kormánytól. Lesz mindenkinek munkája, higgye el – hangsúlyozta Orbán Viktor.
Az ellenzéki politikus ugyanakkor felvetette, hogy van olyan vállalkozó, akinek nem jár álláskeresési támogatás. A miniszterelnök itt a korábban már a vállalkozások számára bejelentett intézkedésekről beszélt.

Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője azzal kezdte, hogy sok közös van benne és a kormányfőben. Mindketten szeretik a sportot, Orbán Viktor jobb lábbal rúg, ő pedig jobb kézzel dob, vagyis mindketten „jobbosok”. Majd rátért a kórházi ágyak kiürítésére és azt javasolta, hogy „induljanak el egy közös győzelem irányába”. A társasági adót (tao) szeretné, ha fel lehetne ajánlani az állami egészségügyi intézményeknek is. A miniszterelnök úgy válaszolt, hogy ezt gondolja át még egyszer. Szerinte a kormánynak kell a kórházak között szétosztani a kórházak között, nem a cégeknek.
Az ellenzéki politikus erre azt vetette fel, hogy az egészségügy forráshiánnyal küzd, tehát a tao-pénzeknek igenis lenne helyük ott. A Jobbik már egy javaslatot is benyújtott egyébként ennek érdekében. Orbán Viktor végül azzal zárta le, hogy várja a bizottsági vitát.

Ki törődik itt a munkanélküliekkel? | Magyar Hang

A független Székely Sándor is a munkanélküliségről beszélt és azt mondta, „pénzt kell adni az embernek”. Orbán Viktor ugyanakkor megismételte a korábban már többször is elmondott álláspontjukat: munkahelyeket fognak teremteni, ahol az emberek megkereshetik a megélhetéshez szükséges jövedelmet.

Az MSZP-s Harangozó Tamás a Pesti úti idősotthonnal kezdte, amelyet szerinte a Fidesz az ellenfele lejáratására használ. Ha nem így lenne, akkor a tatabányai tragédia miatt ön vállalná a felelősséget – mondta, hozzátéve, hogy szerinte sem ez, sem Karácsony Gergely főpolgármestere hibáztatása nem normális.
A kormányfő azt mondta, mindent megtesz, hogy a „Pesti úti szabálytalanságok ne uralják el a belpolitikát, amíg a járványon nem vagyunk túl”. Ám azt megjegyezte, hogy egyetlen intézményből került ki az elhunytak tíz százaléka. – Írjuk fel magunknak, hogy lesz itt erről mit beszélni a válság végén – fűzte hozzá.