Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég járhat jól a füredi kemping fejlesztésével

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég járhat jól a füredi kemping fejlesztésével

(Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzati tulajdonú kemping egyre inkább veszíti el kemping jellegét: vitorláskikötő és szálloda épül benne, a fideszes polgármester pedig bő 3 milliárd forint egyedi támogatásból tovább fejlesztene: mélygarázst és konferenciatermet is szeretne.

Mint a 24.hu írja, 3,2 milliárd forint egyedi támogatást kér a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a fideszes Bóka István vezette Balatonfüred a kemping turisztikai fejlesztésére. Mindezt azzal az indokkal teszi, hogy „a jelenlegi, a városimázst is romboló állapotokat megszüntesse”.

A város tulajdonában lévő, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett kemping 4,3 milliárdos felújítását két részletben valósítanák meg – derül ki a képviselő-testület márciusi 11-i határozatából. Az első lépésben a kempingben található motelépületet újítanák fel: konferenciatermet és mélygarázst képzeltek el ide, valamint „magasabb minőségű szálláshelyeket”. Ennek költsége 1 milliárd 481 millió forint lehet, ebből az önkormányzat 225 millió forint önrészt vállalna.

A drágább és egyelőre homályos második ütemre igényelt támogatás 1 milliárd 943 millió forint lenne, amelyhez az önkormányzat 880 millió forintot tenne hozzá. Mint írják, a második ütem lehetővé tenné „a teljes terület megújítását, szolgáltatásfejlesztést, kereskedelmi és vendéglátó funkciók megújulását és a teljes környezetrendezést”. Az önkormányzat szerint a beruházást különösen indokolttá teszi a Kék Szalag sétány és a vitorláskikötő fejlesztése, amelynek elemei közvetlenül kapcsolódnak az épülethez.

De nem ez az egyetlen fejlesztés a balatonfüredi kempingben, ahol nagyban építik a 142 hajó fogadására alkalmas kikötőt, közel kétmilliárd forint uniós pénzből. Itt épülhet fel az a 66 szobás, négycsillagos hotel, amelyre 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott Szabadics Zoltán SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft.-je. Az előterjesztésben a polgármester meg is jegyzi, hogy terveik kapcsolódnak a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében folyó szállodafejlesztéshez.

A fenti számokból már érzékelhető is a most eltervezett beruházás mérete: többe kerül ugyanis a füredi kemping felújítása, mint amennyibe a 142 hajós kikötő és a szálloda felépítése.

A lap a Magyar Turisztikai Ügynökséget is megkérdezte a támogatásról. Az ügynökség válaszából annyi derült ki, hogy továbbra is élni kívánnak az ad hoc támogatások odaítélésének lehetőségével, vagyis azokat nem érinti a válság. Mint írják, a most fennálló járványhelyzet egy átmeneti időszak, a magyar turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata lesz, ezért a fejlesztések nem állnak le, a járványügyi körülményekhez igazodva, meghatározott ütemterv szerint haladnak.

Hasonlóképpen nyilatkozott kedd reggel az M1-en Könnyid László, az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese. Mint közölte, az egy hónappal korábbival összehasonlítva áprilisban 30 százalékkal nőtt belföldön a szállásfoglalás aránya. A szakma június elejére-közepére várja a járványhelyzet enyhülését, sőt az újraindulást. A vendégek június második felére, júliusra és augusztusra már nagy számban foglalnak szállást – tette hozzá.