Figyelmeztette Magyarországot a hitelminősítő

Figyelmeztette Magyarországot a hitelminősítő

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi pozitívról stabilra rontotta váratlanul a magyar adósosztályzat kilátását kedd este a Standard & Poor’s – írja a Portfólió a hitelminősítő közleményére hivatkozva. Az indoklás szerint a koronavírus-járvány miatt volt szükség az azonnali, nem tervezett lépésre.

Arra számítunk, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4 százalékkal csökken, a koronavírus-járvány káros következményei miatt – olvasható a hitelminősítő közleményében. Az erős makrogazdasági alapoknak és a folyamatos politikai ösztönzőknek lehetővé kell tenniük az ország számára, hogy felszámolja a sokkot, és azt várjuk, hogy a növekedés 2021-ben helyreálljon – teszik hozzá. Számszerűsítve 4,8 százalékos növekedésre számítanak jövőre. Eközben azonban a munkanélküliség megduplázódhat, és 7 százalékra emelkedhet a ráta a válság következtében. 

A hitelminősítő arra számít, hogy a magasabb költségvetési hiány miatt a tavalyi 64,5 százalékról 70 százalék közelébe emelkedik a GDP-arányos magyar államadósság az év végére.

Ez a megugrás azonban csak átmeneti lehet, alapesetben 2021-től visszatérhet csökkenő pályára az adósság. A költségvetési hiány a cég közgazdászai szerint idén a nemzeti össztermék 5 százaléka örül lehet átmenetileg. 

Ugyanakkor az S&P szerint nagy a bizonytalanság a világjárvány időtartama és az ebből következő gazdasági és költségvetési követelményekkel kapcsolatban, ezért rontották pozitívról stabilra a kilátást a változatlan BBB besorolás mellett.

A negatívumok között az S&P kiemeli, hogy a kormánypártok által elfogadott felhatalmazási törvény ismét csökkentette a fékek és ellensúlyok erejét.

Ugyanakkor a hitelminősítő szerint hosszabb távon ez a politikai kockázat sem rontja majd a Magyarországról kialakult befektetői képet, az idei átmeneti visszaesés után folytatódhat a tőkebeáramlás alapesetben. A politikai kockázat inkább abba az irányba mutat, hogy romlik majd Magyarország és az Európai Unió kapcsolata. Bár konkrét szankcióra az idén nem kell számítani, a 2021-től életbe lépő új uniós költségvetésben viszont valószínűleg kevesebb pénz jut majd nekünk. 

A portál szerint önmagában a stabil kilátás nem katasztrófa, hiszen ezzel sem fenyeget leminősítés, csak azt üzente a hitelminősítő, hogy 2020-ban lemondhatunk a felminősítésről. A meglepetés az időzítés, hiszen a rendkívüli, nem tervezett döntés azt mutatja, hogy azonnali üzenetet akart küldeni a cég Magyarországnak, nem várták meg az augusztusi tervezett felülvizsgálatot.