Hiába a járvány, nem tesztelik az egészségügyi dolgozókat Tatabányán

Hiába a járvány, nem tesztelik az egészségügyi dolgozókat Tatabányán

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelte el a tatabányai Szent Borbála Kórházban Müller Cecília országos tiszti főorvos, az intézmény egészségügyi dolgozóiét nem – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) április 28-i keltezésű határozatából, amelyet Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő osztott meg Facebook-oldalán.

Az egészségügyi dolgozók számára műszakfelvétel előtt csak testhőmérséklet-monitorozást és önmegfigyelést rendelt el az NNK.

A dokumentum szerint április 26-án már 10 belgyógyász szakorvos, 77 ápoló, 8 takarító és 4 betegszállító hiányzott a működéshez az intézményben. Az egyik dolgozó tünetei április 12-én kezdődtek, amit két nappal később koronavírus-gyanús esetként jelentettek, de tovább folytatta a munkáját a kórházban. Április 27-re már 57 pozitív eset tartozott a kórházhoz, ebből 27 egészségügyi dolgozó volt, az ápolt betegek közül négyen haltak meg.

Security Check Required

null

A dokumentumból kiderül az is, hogy a dolgozók figyelmét több alkalommal kellett felhívni a védőfelszerelés (sebészi szájmaszk, kesztyű) használatára, a tünetes dolgozók azonnali kitiltására, valamint a megbetegedettek elkülönítésére.

Kunetz Zsombor a hiányosságok kapcsán az egészségügyi kormányzat, valamint Müller Cecília felelősségét is firtatja. Mint bejegyzésében fogalmazott, a határozatból két dolog világosan kiderül, a járvány kellős közepén még mindig nem értette meg az egészségügyi ellátórendszer, hogy mit kell csinálnia, hogyan kell helyesen reagálnia akkor, ha az intézményen belül kezd a vírus terjedni.


„Ez nemcsak az ott dolgozók és a vezető felelőssége, hanem a járványt felügyelő, minden szükséges hatalommal felruházott operett törzs és személyesen Müller Cecília felelőssége is. Hiszen a muffin recepteken kívül a megfelelő és hiteles tájékoztatás, az egészségügyben dolgozók védekezésre való felkészítése, az ellátó intézmények ellenőrzése az bizony a Nemzeti Népegészségügyi Központ feladata.”

– fogalmazott az egészségügyi szakértő, aki szerint a dokumentum alapján komoly baj van a védőeszközökkel való ellátottságban is. Mint megjegyezte, maga a határozat említ sebészi maszkokat olyan esetben, amikor egyértelműen „vírusgazdag” környezetben dolgoznak. „Habár a híradások szerint naponta milliószámra érkeznek védőeszközök, a jelek szerint ott, ahol ezekre szükség lenne, pont nincs egy darab sem. Ez ismét felveti mind az EMMI és annak vezetőjének, az eltűnt Kásler Miklósnak, mind az operett törzsnek és Müller Cecíliának felelősségét” – nyomatékosította.

Az egészségügyi szakértő szerint a helyzetet bonyolítja, hogy a hírek szerint nemcsak a tatabányai kórházban, a Szent Imre-kórházban is járvány van, ám mindezekről hallgat az operatív törzs.

A Szent Borbála Kórház egyébként szóba került az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján is. Müller Cecília az RTL Klub kérdésére azt mondta, a tatabányai intézményben sok fertőzöttet kezelnek, hirtelen emelkedett az esetszám, ezért úgy látta biztonságosnak, ha nem fogadnak új betegeket, mert így végezhető el az a vizsgálat, amely a fertőzések kontrolljához kell. Győr, Székesfehérvár, Esztergom kórházait jelölték ki azoknak a betegek ellátására, akik nem mehetnek a tatabányai kórházba, de – legalábbis Müller Cecília szerint – pontos adatok ezzel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján találhatók. Lapunk felkereste az NNK internetes felületét, ahol nyoma sincs tájékoztatásnak.

A Kunetz Zsombor által is említett Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban kitört járványról a Magyar Hang számolt be. Információink szerint az intézmény krónikus belgyógyászatán március közepén lett rosszul két páciens, ám mire megérkezett a tesztek – pozitív – eredménye, mindketten meghaltak. Ezt követően vettek mintát az osztály más betegeitől is, közülük 17-nél mutatták ki a koronavírust. A vesebetegek kezelését végző nephrológiai osztályon április második hetében robbant be a járvány, a fertőzöttek száma már akkor tíz felett volt. A koronavírus felütötte a fejét továbbá az anyagcsereosztályon, a kardiológián, a neurológián és – ahogy laptársunk is írja – a sebészeten. A gasztroenterológiai osztályon kezeltek több mint 40 százalékánál mutattak pozitivitást a tesztek. A Szent Imre-kórház 670 ággyal rendelkezik, ehhez viszonyítva a koronavírus házon belüli elterjedtsége 15 százalékos. Ezen felül pozitív lett a tesztje legalább negyven alkalmazottnak – orvosnak, ápolónak és egy gyógytornásznak – is.

Az ügyben több mint egy tucatszor fordultunk kérdéseinkkel az operatív törzshöz, de megkerestük az Emmit és a Miniszterelnökséget is, választ azonban nem kaptunk. A felsorolt címzetteknek cikkünket megjelenése előtt átküldtük „jóváhagyatásra" is, ám erre sem érkezett reakció – sem cáfolat, sem tagadás, sem kiegészítés, de még egy fake news-ozás sem.