A tankerület utasítására az utolsó pillanatban vágták meg a gimnáziumi létszámokat

A tankerület utasítására az utolsó pillanatban vágták meg a gimnáziumi létszámokat

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április végén, az utolsó pillanatban csökkentették több Csongrád megyei gimnáziumban a beiskolázható diákok számát. Így számos olyan tanuló nem kezdheti meg szeptembertől a tanévet a szentesi, a makói és a csongrádi gimnáziumokban, akik a felvételi vizsgaeredményük alapján eddig abban a tudatban voltak, hogy felvették őket – számolt be az Index.hu.

A portál a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumról azt írja, hogy az irodalmi-drámai-média tagozaton március 12-én kihirdetett eredmények alapján összesen 28 gyerek tanulhatott volna szeptembertől. Érkezett azonban a napokban egy utasítás a Hódmezővásárhelyi Tankerületi központból arról, hogy vissza kell vágni a létszámot. Emiatt összesen 11 diákot fognak értesíteni arról, hogy mégsem járhatnak az intézménybe. Az osztály így 17 fős létszámmal indul el. Az intézményben hatosztályos képzés sem indul a következő tanévben, így az eredetileg tervezett öt helyett három új osztály kezdi meg a munkát az új tanévben.

Békési Eszter, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai-média tagozatának vezetője az Indexnek elmondta, nem érti, tagozatvezetőként miért nem tudott arról, hogy a diákoknak a felvételin minimum 60 százalékot kell teljesíteniük a sikeres felvételihez, és ezt miért csak április végén, bőven a felvételik után közölték vele. 

Hasonló eset történt a csongrádi és a makói gimnáziumban is. Az igazgatóktól először itt is a felvettek listáját és pontszámait kérték be, pár nappal később, április 24-én pedig egy táblázatot kaptak vissza az engedélyezett létszámmal – írták. A tankerület nem válaszolt a portál kérdéseire.

Eközben az Oktatási Hivatal (OH) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a jelentkezők több mint 96 százalékát felvették valamely középfokú iskolába az idei általános felvételi eljárás során. Tájékoztatása szerint idén több mint 97 ezer tanuló, köztük 83 775 nyolcadik, 7854 hatodik és 5443 negyedik évfolyamos diák kérte felvételét középfokú nevelési-oktatási intézménybe.

Azok számára, akik az általános felvételi eljárásban esetleg nem jutottak be középfokú iskolába, május 11-én rendkívüli felvételi kezdődik. Az OH várhatóan május első felében teszi közzé honlapján, az oktatas.hu-n a rendkívüli felvételi eljárást megszervező nevelési-oktatási intézmények listáját. Az érintett 3091 diák (az általános eljárásban résztvevők 3,7 százaléka) a rendkívüli felvételire közvetlenül a középiskolákban jelentkezhet – közölte az OH.