Koronavírus-hatás: egyre népszerűbbek a kertes házak és a nyaralók

Koronavírus-hatás: egyre népszerűbbek a kertes házak és a nyaralók

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-fertőzés terjedésének lassítására bevezetett karantén, illetve az otthoni munkavégzés (home office) komoly hatással volt a lakáspiacra. Az elmaradt turisták miatt üresen álló lakáshotelek (airbnb-lakások) megjelentek a lakásbérleti piacon, ahogy arról már korábban beszámoltunk. Az ingatlan.com legutóbbi vizsgálata arra mutatott rá, hogy ugyanezen okból megugrott a zöldövezeti házak és nyaralók iránti kereslet is.

Végre nyeregbe kerülhetnek a lakásbérlők - esnek a bérleti díjak | Magyar Hang

Nagyon rövid időn belül történnek újabb és újabb változások a lakáspiacon, azon belül is az albérletpiacon - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely a kiadó lakások piacán eltelt egy hónapot vizsgálta a magánszemélyek és az ingatlanközvetítők hirdetései alapján. - Nagyon jelentős kínálatnövekedés ment végbe március eleje óta országszerte és a fővárosban a kiadó lakásoknál.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a karanténhatás következtében megugrott a kertes, zöldövezetben található ingatlanok, elsősorban házak és nyaralók iránt érdeklődők aránya, ezzel párhuzamosan a lakások iránt érdeklődők aránya csökkent. Ez az átrendeződés úgy történt, hogy összességében esett a kereslet a lakóingatlanok iránt, azaz kevesebb a lakást kereső, mint februárban. Igaz azonban, hogy az érdeklődések száma folyamatosan emelkedik a március közepén tapasztalt mélyponthoz képest.

Keresik a kertes házakat

A konkrét számok azt mutatják, áprilisban az ingatlanok iránt érdeklődők 51 százaléka keresett házat, ami jóval magasabb, mint a korábbi időszakban. A járvány előtti időszakban, például idén februárban vagy tavaly áprilisban is csak 43-44 százalékos volt az arányuk az összes lakást kereső között.

– A nyaralók iránti kereslet szintén látványos növekedést mutat: amíg a korábbi időszakokban 3-4 százalékos volt a súlyuk a teljes keresleten belül, addig idén áprilisban már 6 százalékra, azaz másfélszeresére nőtt az igény irántuk. Az adatok értékelésénél figyelembe kell azonban venni, hogy tavasszal egyébként is többen érdeklődnek a hétvégi házak iránt, de a bővülésben a karanténhatás is fontos szerepet játszhat – tette hozzá Balogh László.

Nem tudni, tartós lesz-e hatás

A szakértő szerint a mostani bizonytalan kilátások miatt azt egyelőre még nem látni, hogy mennyire lesz tartós a kertes házak – családi házak, nyaralók – népszerűsége, de a korábbi szintekhez képest valószínűleg hosszabb távon is erősebb érdeklődés figyelhető meg ezen ingatlanok iránt. 

Ennek eredményeként pedig országos szinten olyan települések is felkerülhetnek a lakáspiaci térképre, amelyek eddig nem számítottak felkapottnak, vagy csak marginális szerepük volt. A trend erősödéséhez pedig akár a falusi csok is hozzájárulhat.

Árak: csökkenés, de a Balatonon vegyes a kép 

Az elemzésből kiderül, hogy a Velencei-tó partján lévő Gárdonyban és Velencén lényegében nem változtak az árak: április végén 544 ezer forint, illetve 507 ezer forint volt az átlagos ház négyzetméterára. Ugyanakkor Gárdonyban a lakóingatlanok átlagos kínálati értéke 37 millió forint volt, ami 5 százalékos csökkenést jelent, Velencén viszont maradt 44 millió forint. 

A Balaton vegyes képet mutat: Balatonfüreden április végén 675 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, egy-egy eladó lakóingatlanért pedig átlagosan 65,5 millió forintot kértek. Előbbi 1 százalékos, utóbbi 4 százalékos csökkenést jelent két hónapos távlatban. Siófokon viszont szerény drágulás látható februárhoz képest, az átlagos négyzetméterárak 1 százalékkal 610 ezer forintra, a lakóingatlanok átlagos értéke pedig ugyancsak 1 százalékkal 49,9 millió forintra emelkedtek.

Ugyanakkor a Budapesthez legközelebb eső tóparti városok közé tartozó Balatonalmádiban határozott drágulás ment végbe, a négyzetméterárak februárhoz képest 5 százalékkal, 498 ezer forintra, az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos értéke pedig 13 százalékkal, közel 55 millióra emelkedett februárhoz viszonyítva.