Már el is fogadta a kormánypárti többség az Isztambuli Egyezmény elutasítását

Már el is fogadta a kormánypárti többség az Isztambuli Egyezmény elutasítását

Ellenzéki politikusok tiltakoznak (Fotó: Hoppál Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KDNP mindössze egyetlen nappal korábban, hétfőn nyújtotta be a politikai nyilatkozatot az ellenzék által gyakran sürgetett Isztambuli Egyezmény ratifikációjának elutasításáról.

115 igen, 35 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége „A gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról” szóló politikai nyilatkozatot. A javaslatot a KDNP-s politikusok nyújtották be, konkrétan Vejkey Imre, Juhász Hajnalka és Nacsa Lőrinc.

A szövegben arra hivatkoznak, hogy az Európai Unió Bírósága előtt jelenleg is folyamatban van az Isztambuli Egyezmény több, uniós jogi vetületének értelmezése. Egyúttal megjegyzik, hogy itthon az alaptörvény rögzíti, hogy Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. – Hazánk ezen értékek védelmét jelenleg is a lehető legmagasabb szinten, a Alaptörvénybe foglalva biztosítja, valamint a nemzeti jogrendszer már biztosítja a szükséges jogi garanciákat – írják.

A migráció témaköre sem maradt ki a dokumentumból. A benyújtók azzal érveltek, hogy az Isztambuli Egyezmény „nemcsak a genderszemlélet kötelező érvényesítését írja elő rendelkezéseinek a nemzeti jogba való átültetése, végrehajtása során, hanem az Egyezmény 60. és 61. cikkeinek lehetséges olyan értelmezése is, amely a nemi alapon menedéket kérők beléptetésének követelményét automatikussá teszi, és ez a kritérium éles ellentétben áll a Magyar Kormány migrációs politikájával és az illegális bevándorlás megfékezése érdekében tett eddigi erőfeszítéseivel”.

Az Európai Tanács által megalkotott Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól. Az ellenzék régóta követeli, hogy történjen meg a ratifikációja, erre ezután már nem igen lesz esély.