Ungár Péter: Az ellenzéki szavazók egy része kirekesztő volt

Ungár Péter: Az ellenzéki szavazók egy része kirekesztő volt

Ungár Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mehetünk amellett, hogy az ellenzéki szavazók egy része a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtéséről, illetve tágabban a jogi nemzetegyesítésről negatívan, sokszor kirekesztően és véleményem szerint igaztalanul írt – közölte Facebook oldalán Ungár Péter. Az LMP politikus egyúttal óriási sikernek nevezte, hogy 1 milliónál is több szignó gyűlt össze annak érdekében, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

Security Check Required

Ungár Péter sorra vetek azokat a kritikákat, amelyek rendre megjelennek a határon túli kérdésekkel kapcsolatban. Elsőként említette az ismert mondást: „akik nem itt adóznak, ne akarjanak beleszólni a választásokba”. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor Magyarországon általános és titkos választójog van, ami azokra is vonatkozik, akik nem fizetnek adót. Kétli, hogy bárki az alapján akarna bevezetni cenzust Magyarországon, hogy csak adót fizető állampolgárok szavazhassanak.

Sokat hallott bírálat az is, hogy „először az itthoni problémákkal kéne foglalkozni”. Erre az LMP-s képviselő úgy reagált, hogy a legtöbben, akik ezt leírják emellett az EU elkötelezett hívei. – Ha van európai szolidaritás és közös otthonunk Európa, akkor közös otthonunk Marosvásárhely és Dunaszerdahely is – fogalmazott.

A román elnök ismét a székelyföldi autonómia-tervezet támogatásával vádolta meg a szociáldemokratákat | Magyar Hang

Felidézte azt mondást is, miszerint „nem kell szavazati jog és autonómia a határon túli magyaroknak, mert a Fideszre szavaznak”. Ez ellen azzal érvelt, hogy értelemszerűen a szavazati jogot nem az alapján állapítjuk meg, hogy akik megkapják, szerintünk helyesen döntenek-e, az nem lenne túlságosan demokratikus. – Talán föl kéne tenni a kérdést, hogy miért szavaznak a határon túliak a Fideszre? Köze van-e ennek 2004-hez és a 2010 előtti kormányok tevékenységének? – fűzte hozzá.

Végezetül megemlítette és részben legitim kritikának nevezte azt, hogy „a Fidesz átláthatatlan módon oszt pénzeket a határon túlra”. Ám ez akkor sem érv sem az autonómia, sem a szavazati jog ellen.