Újragondolta Kásler, milyen egészségügyi beavatkozáshoz kell negatív koronavírus-teszt

Újragondolta Kásler, milyen egészségügyi beavatkozáshoz kell negatív koronavírus-teszt

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egye hete indult újra számos egészségügyi szolgáltatás, de máris változtattak, a Népszava információi szerint az eredetileg tervezettnél már kevesebb beavatkozáshoz szükséges negatív koronavírus-teszt. A napokban az RTL Klub Híradója egyébként arról számolt be, hogy bár központilag kellene biztosítani a szakrendelőknek a teszteléshez szükséges csomagot, több helyre mégsem érkezett.

Szigorú megkötésekkel, de a héten újraindult a háziorvosi ellátás, a járóbeteg szakellátás, a fogászat, a diagnosztika és a rehabilitáció is. Azt lehetett tudni, hogy számos vizsgálatot azonban csak akkor tudnak majd elvégezni, ha a páciens rendelkezik negatív koronavírus-teszttel. Eleinte bőven volt bizonytalanság akörül, hogy pontosan ki állja ennek költségét, illetve mely vizsgálatokhoz van erre szükség.

A Népszava most azt írta, hogy a hétvégén újragondolta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, mely ellátásokhoz kérjenek a szolgáltatók koronavírus-gyanús betegtől PCR-tesztet. (Ez az az vizsgálat, amely kimutatja a vírust a szervezetben.) A legújabb eljárásrendben jelentősen csökkent azon ellátások száma, ahol erre szükség lehet. Így egyebek mellett kikerült a korábbi listából az ultrahang, a vesedialízis, és a fülészeteken is csak a légcsőmetszés, endoszkópos műtétekhez kérhetnek ilyet a betegtől.

Több szakrendelő sem kapott koronavírus-tesztet | Magyar Hang

Az eljárás továbbra is az, hogy amennyiben valaki egészségügyi szolgáltatást venne igénybe, telefonálnia kell. Ami megoldható személyes találkozás nélkül – például egy igazolás vagy recept kiállítása –, azt telefonon kell elintézni. Persze a legtöbb eset személyes találkozást igényel. Ilyenkor már telefonon kikérdezik a pácienst, majd a találkozáskor is kérdéseket tesznek fel neki, amelyek alapján az egészségügyi személyzet eldönti, fennáll-e a fertőzés gyanúja. Ha nem, akkor megy minden a maga útján, amennyiben igen, akkor tesztelik az illetőt.

Vannak olyan „magas kockázatú beavatkozások”, ahol viszont mindenképpen szükség van negatív koronavírus-tesztre. Ilyenkor az intézménynek kell levenni a mintát, majd beküldeni a laborokba.

A közfinanszírozott ellátásban ezt az állam állja, a magánellátásban ugyanakkor az adott intézményre hárulnak a költségek.

A napokban az RTL Klub Híradója arról számolt be, hogy hiába indult újra az egészségügyi ellátás egy része és hiába kell bizonyos esetekben feltétlenül negatív koronavírus-teszt, vannak olyan szakrendelők, ahol nem kapták meg a szükséges tesztcsomagot. Tudomásuk volt több olyan fővárosi intézményről is, ahová csak néhány darab érkezett, illetve bemutattak két olyan szakrendelőt is, ahová egészen addig egy sem.