Az országos mintavétel félidején csak két koronavírus-fertőzöttet találtak

Az országos mintavétel félidején csak két koronavírus-fertőzöttet találtak

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mostanáig 8276 torokváladék vizsgálatból (PCR) eddig mindössze 2 pozitív eredmény született, az eddig elvégzett 1524 vérteszten pedig 9 embernél mutatták ki, hogy már túl van a koronavírus-fertőzésen – számolt be az Index az országos vizsgálat részeredményeiről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának online konferenciájára hivatkozva.

A konferencián elhangzott, hogy a több mint 17700 kiválasztott majdnem fele, pontosan 49 százaléka esett át a tesztelésen. A megkeresettek 14 százaléka nem akart részt venni a vizsgálaton.

Ha maradnak az eddigi arányok, akkor 10 ezer lakosra 2,4 pozitív eset jutna, a koronavírus átfertőzöttség pedig 2,7 ezrelék lenne – mondta Merkely Béla.

Az eredményekből azt a következtetést lehet levonni, hogy az országban az aktív fertőzöttek száma 243 és 7230 között lehet, az átfertőzöttekké pedig 22 399 és 92 624 között. Ezek a részeredmények csak a 14 évnél idősebbekre, és a nem idősotthonokban vagy más intézetekben élőkre vonatkoznak.

Vagyis hazánkban alacsony a fertőzöttek száma, és ezért nem lehet nyájimmunitásról beszélni. Ez egyrészt jó, másrészt viszont aggodalmakat vet fel, hogy a járvány esetleges őszi felerősödésekor csak nagyon kevesen rendelkezhetnek majd védettséggel. 

Közel 18 ezer embert tesztelnek a hazai orvosi egyetemek május 1-től, hogy képet kapjanak a járványról | Magyar Hang

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról - olvasható a SE honlapján.

Az első országos tesztelés végeredményét május végén hozzák nyilvánosságra. A reprezentatív vizsgálatot még legalább kétszer megismétlik. A következő tesztelést várhatóan szeptemberben végzik.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.