HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Feljelentés a...

Feljelentés az I. kerület Széchenyi Banknál letétbe adott félmilliárdja miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Büntetőfeljelentést tesz az I. kerület momentumos alpolgármestere az előző kerületi vezetés gazdálkodása miatt – jelentette be Gelencsér Ferenc egy V. Naszályi Márta polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján. Az ügy arról az 500 millió forintról szól, amely Gelencsér beszámolója szerint az előző városvezetés kötött le a Széchenyi Banknál nem sokkal az előtt, hogy az állam résztulajdonosa lett, később pedig végelszámolását rendelték el.

Gelencsér közösségi oldalas bejegyzésében mutatta be a történet részleteit. Még 2013-ban Nagy Gábor Tamás, akkori fideszes polgármester – miután megemelte 500 millió forintra a saját hatáskörben, tehát bizottsági engedély nélkül leköthető összeg határát – szerződést kötött a már akkor veszteséges Széchenyi Bankkal. Gelencsér Ferenc szerint ezt a döntést egy vélhetően irányított piackutatás előzte meg, mivel eredetileg a bank lekötési csomagja nem szerepelt a kapott ajánlatok között.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Security Check Required

null

A lekötés után néhány héttel az állam 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Széchenyi Bankban. Mivel egy ilyen ügylet nem egyik napról a másikra történik, a momentumos politikus szerint erősen feltételezhető, hogy erről a lépésről már hetekkel, hónapokkal korábban tudhattak a Fideszben.

Az alpolgármester bejegyzése szerint a lekötés teljes titokban történt, a polgármester nem tájékoztatta sem a pénzügyi bizottságot, sem a képviselő-testületet arról, hogy az önkormányzat forrásaiból 500 millió forintot a fideszes Széchenyi Bankban kötött le. A tranzakció még a 2013-as szeptemberi pénzügyi beszámolóból is kimaradt – jegyezte meg.

HIRDETÉS

2014-ben viszont már érezhető volt, hogy a Széchenyi Bank gondokkal küzd, végül november elején a rövid lejáratú lekötések kifizetését minimalizálta az MNB, decemberben pedig el is indították a végelszámolást. A politikus szerint azonban Nagy Gábor Tamás akkori polgármester ahelyett, hogy az önkormányzat félmilliárdját mentette volna, levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek: „Ha feltörnénk a lekötésünket és visszautaltatnánk a lekötött összeget, olyan lavinát indíthatunk el, amely esetleg pánikhelyzetet teremt. Megrendülhet a bizalom egy állami tulajdonúként ismert bankkal szemben, és ennek következményeit nem vállalhattuk fel” – idézte.

Gelencsér Ferenc úgy összegezett, hogy „Nagy Gábor Tamás azt a döntést hozta, hogy inkább a fideszes Széchenyi Bankon próbál segíteni, akár azon az áron is, hogy félmilliárd forint közpénzt herdál el vele. Majd ezt a veszteséget ameddig csak lehetett (2018-ig) igyekezett a vezetés titkolni”.

A budavári önkormányzat alpolgármestere azt írta, hogy a feljelentést az ügyben kért jogi szakvélemény alapján teszik meg nagy értékű hűtlen kezelés gyanúja miatt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,955lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kaleta-ügy: Soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítást sürgetnek a külszolgálatosoknak

A nemzetbiztonsági bizottság jelenlegi és korábbi elnöke is megszólalt a pedofil képek miatt elítélt volt diplomata ügyében.