HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld IDEA: Rendkív...

IDEA: Rendkívül stabil a Fidesz-KDNP támogatottsága, de a plafonon van

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egy-egy százalékkal növekedett a Fidesz-KDNP támogatottsága az IDEA intézet április végi felmérése szerint a teljes népesség és a biztos pártválasztók között is (ez hibahatáron belüli elmozdulást jelent). Így a választókorú népesség körében 31, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 50 százalékon áll a kormánypárti szövetség.

A közösségimédia-alapú, 2000 ember kérdőíves megkérdezésével készült felmérés szerint február óta a választáson biztosan részt vevő és pártot megnevezők kategóriájában három százalékpontot emelkedett a kormánypártok támogatottsága. Ez nem szignifikáns, de tendenciózusnak tekinthető elmozdulásként értékelte az intézet. Ám ennek ellenére nem állítható, hogy a koronavírus-járvány érdemi módon megmozgatta volna a kormányzó erő elfogadottságát. Szemben például Ausztriával, Németországgal vagy éppen Lengyelországgal, ahol a kormányon lévő konzervatív pártok mindegyike jelentősebben tudta növelni a támogatottságát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az IDEA szerint tehát a Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül stabil és nagyon magas, ugyanakkor felülről korlátosnak tűnik. Szerintük a kérdés az, hogy a járvány második szakaszában, amikor a kormánynak a gazdasági következményeket kell csillapítani, milyen tendenciák fognak érvényesülni.

A felmérés alapján az ellenzéki térfélen is szinte befagytak a támogatottsági adatok. A teljes népességben egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK 10 százalékot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot kapna. Áprilisban a Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll, utóbbiak 10 százaléka szavazna a pártra.

HIRDETÉS

A Jobbik támogatottsága szintén alig változott. A teljes népességben 6 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 8 százalék. A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében 5 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztók körében hét százalék. A kisebb parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd két-két százalékot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt.

Összességében, a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 31 százalék, vagyis hajszálra megegyezik a kormányzópártéval. Ugyanakkor márciushoz képest nem változott a bizonytalanok aránya sem. A megkérdezettek 35 százaléka nem mondta meg, hogy melyik pártra szavazna, vagy nem tudja, hogy melyik erőt támogassa.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,997lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rogán Antaltól Gulyás Gergelyhez került a Fertő-tó fejlesztése

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. többek között egy százszobás szállodát és ökocentrumot építene a tó partján.