További enyhítések vidéken és Pest megyében is, Budapestről még nincs döntés

További enyhítések vidéken és Pest megyében is, Budapestről még nincs döntés

A Kormány.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járványhelyzet további lazításokat tesz lehetővé vidéken hétfőtől és ebbe már Pest megye is beleszámít – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a vendéglátóhelyek belső terei is kinyithatnak, de az ott dolgozóknak maszkot kell viselni és ez a vendégeknek is ajánlott, amikor éppen nem fogyasztanak. Megnyílhatnak majd a játszóterek és a szállók is fogadhatnak vendégeket. A fővárosról csak ezután lesz döntés. Azt egyelőre nem tudni, hogy a veszélyhelyzetet meddig kell fenntartani, de Gulyás Gergely szerint június végén akár vége is lehet.

Security Check Required

12 órás ülést tartott szerdán a kormány – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt napokban csökkent a halálesetek, megbetegedések és az aktív fertőzöttek száma, ez mindenekelőtt annak köszönhető, hogy az emberek fegyelmezetten betartották a szabályokat. A vidéki lazítást a miniszter szerint az élet visszaigazolta, nem történtek tömeges megbetegedések, a központi régióban, illetve Budapesten van a legtöbb fertőzött.

A mindenkire érvényes szabályokon nem változtatnak: továbbra is tartsa be mindenki a másfél méteres védőtávolságot és az arcot is el kell takarni. A kormány egyúttal arról döntött, hogy Pest megyét mostantól a többi megyével tekintik egy egységnek.

Csütörtökön három óráig várják a főpolgármester javaslatát Budapest tekintetében és az operatív törzs dönt arról, hogy a fővárosban milyen szabályok legyen érvényben hétfőtől. Gulyás Gergely szerint a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja, a kormány pedig vállalja a döntés felelősségét. Karácsony Gergely leveléből szerinte nehéz eldönteni, hogy mit szeretne, de úgy tűnik, inkább a nyitás mellett érvel.

Vidéken és ezúttal már Pest megyében is további enyhítésekre van lehetőség hétfőtől: a vendéglátóhelyek belső, zárt részében – étteremben, kávézóban, cukrászdában – a tartózkodás megengedett lesz. A dolgozók kötelesek maszkot viselni és a vendégeket is arra kérik, hogy lehetőség szerint takarják el az arcukat. A játszóterek és parkok is nyitva lehetnek hétfőtől. A szállodák, panziók fogadhatnak vendégeket, a védőtávolságot azonban be kell tartani.

Szentkirályi Alexandra bejelentette azt is, hogy vidéken és Pest megyében június 1-től maximum 200 főig lehet majd esküvőt is tartani.

A miniszter azt mondta, hogy a kormány tervei szerint lehetnek majd gyerektáborok nyáron. A nem ottalvós táborok megtarthatók, a hónap végén lesz döntés, hogy azokról is lehet-e szó, ahol a gyerekek ott alszanak.

Koronavírus: elhunyt újabb 6 krónikus beteg | Magyar Hang

A miniszter elmondása szerint minden kórháznak 10 napra elegendő védőfelszerelés áll rendelkezésre és folyamatos az utánpótlás.

A rémhírterjesztés miatti gyanúsítások kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy több tucat eljárás van folyamatban, csak kettő kapott a sajtóban nagyobb teret. Az egyik ügyben – a szerencsi esetben – az ügyészség nem minősítette rémhírterjesztésnek a történteket. – A kormány kérése a hatóságok felé az, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetben éljenek ezzel az eszközzel – mondta.

A kiürített kórházi ágyak kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, hogy abban egyetértés van, hogy egy második hullám veszélye valós, ezért kulcsfontosságú, hogy rugalmas legyen az egészségügyi kapacitás. A korábban kiürített ágyszám fenntartása már nem indokolt, de egy mozgásteret az egészségügynek fenn kell tartani.

Még a kormánnyal szemben legellenségesebb újságírói és hiányzik Gulyás Gergelynek. A miniszter szavai szerint igyekeznek minden kérdést megválaszolni a jelen helyzetben is, de örülne annak, ha lehető leghamarabb – ha Budapesten sem lesznek kijárási korlátozások – visszatérhetnének a személyes sajtótájékoztatóhoz.

A veszélyhelyzet azért szükséges még, mert a kormánynak lehetősége van olyan korlátozásokra, amelyre rendkívüli jogrenden kívül nem lenne. Azt nem tudni, hogy meddig van erre szükség, ha nem változik a helyzet, akkor június vége felé a kormány ezt vissza tudja adni.

Félresikerült a lélegeztetőgép-beszerzés? Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok | Magyar Hang

Lapunk információjáról, miszerint nem lélegeztető, hanem légzést segítő készülékek érkeztek több kórházba, a miniszter azt mondta: a járvány kezdetén Magyarországnak nagyjából 2700-2800 lélegeztetőgép állt rendelkezésre. Azt mondták a virológusok és matematikusok, hogy ha a járványt nem sikerül megfékezni, legrosszabb esetben 8000-8500 lélegeztetőgépre lehet szükség. Így vásárlásba kezdtünk, csakúgy mint a világ többi országa. A magyar kormány azt a gyakorlatot követte, hogy mindenkivel, akivel csak lehet, kössenek szerződést. A beérkezés után egy orvoscsoport ellenőrzi, hogy megfelelőek-e, most ott tartunk, hogy 5000-hez közelít a lélegeztetőgépek száma. A miniszter ugyanakkor a Magyar Hang értesüléseiről nem beszélt, nem ejtett szót arról, hogy légzést segítő és nem lélegeztetőgépek is érkeztek a kórházakba.

A gazdasági kilátások kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy a pénzügyminiszter adatait tekintik irányadónak és 3 százalékos recesszióval számolnak. Ennek mentén készül a büdzsé is.

Gulyás Gergely elkeserítőnek nevezte az Európai Bíróság döntését, amely szerint arra akarja rávenni a magyar kormányt, hogy ne védjék a határokat. Az Európai Parlamentben zajló vitát pedig koncepciós pernek, boszorkányüldözésnek nevezte. Azt kifejezetten bírálta, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter nem szólalhatott fel, ez „a legrosszabb időket idézi”.

A gyöngyöspatai ügyben a Kúria által hozott döntésről – amely szerint ki kell fizetni a kártérítést az érintett roma családoknak – a miniszter azt mondta, hogy az ítélettel nem értenek egyet. Igazságtalannak nevezte, ahol csak vesztesek vannak. Azok is vesztesek, akik nem oktatásban kapnak kompenzációt, de vesztesnek tartja emiatt a többséget is.

Ne kapjon több uniós pénzt a magyar kormány - szorgalmazzák az Európai Parlamentben | Magyar Hang

A különleges gazdasági övezetek kijelölése kapcsán – ilyen a gödi Samsung-gyár területe – Gulyás Gergely arról beszélt, hogy azokra a kisebb településekre vonatkozik, ahol nagy beruházás megvalósul. A kormány – szavai szerint – egyetlen fillért sem vesz el az adott településtől, annak lehetőségét teremti meg, hogy a befizetett iparűzési adóból más települések is részesüljenek. Budapesten és megyei jogú városokban ilyenre nincs lehetőség.

A Bahart nyilvános pályázatot ír ki vitorláskikötők üzemeltetésére, illetve lesz, amit értékesíteni fognak, az önkormányzatokat itt elővásárlási jog illeti meg.

Vélhetően újra megnyitja az Európai Bizottság a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtését, hiszen a járvány alapjaiban nehezítette meg ezt a folyamatot.

Itthon összesen 3380 embernél azonosították eddig a koronavírust. A legfrissebb adatok szerint az aktív fertőzöttek száma 1775 főre csökkent, 1169-en pedig már meggyógyultak. Az elmúlt 24 órában 6 beteg hunyt el, így már összesen 436 áldozatot követelt a járvány.