Hadházy Ákos szerint valami nagyon nem stimmel a járvány magyarországi számaival

Hadházy Ákos szerint valami nagyon nem stimmel a járvány magyarországi számaival

Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az elmúlt napok egyik viszonylag jó híre, hogy 8000, véletlenszerűen kiválasztott mintából csak 2 aktív fertőzöttet találtak – írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő. – Óriási hiba lenne azonban ezt a látszólag elenyésző számot lenézni. Ha ugyanis 8000 ember között 2 fertőző van, akkor – némileg leegyszerűsítve – 10 millió magyar között 2500 aktív fertőzött lehet – teszi hozzá.

A politikus szerint ez a sokszorosa annak, ahány esettel a járvány elindult. Ezért ha hirtelen minden védekezéssel felhagynánk és mindent úgy tennénk, mint a járvány előtt, egy hónap alatt sokkal rosszabb helyzetben lennénk, mint valaha voltunk – hangsúlyozza. Egy felelős kormánynak így szerinte az lenne a dolga, hogy sokkal több tesztet végezzen el, mint eddig, tegye kötelezővé a maszk használatát, tartassa be a 1,5 méteres távolságtartást, és ne propagandára költsön pénzt, hanem járványügyi felvilágosítókampányra.

Miért ilyen magas a koronavírus halálozási aránya Magyarországon? | Magyar Hang

Posztjában Hadházy emlékeztet rá, a „botrányosan kevés teszt alapján felállított kormánystatisztika szerint” közel 3500 fertőzöttet (3380-at) regisztráltak eddig Magyarországon, és csaknem 1800 az aktív fertőzöttek száma. – Emellett viszont kiugróan magas, 430 a halottak száma, ez 13 százalékos halálozási ráta. Ezt eddig azzal magyarázták, hogy valószínű jóval több az aktív fertőzött, mint amennyit a kevés teszt miatt megtaláltunk – írja. Majd hozzáteszi, a Semmelweis Egyetem rektorához, Merkely Bélához köthető tömeges szűrővizsgálat ugyanannyi „aktív esetet sugall, mint a kormány által bemondott adat”.

Ebből a politikus szerint az következik, hogy „vagy valóban iszonyatosan rossz hatékonysággal kezeltük itthon a betegeket”, vagy a szűrővizsgálat „ugyanolyan jelentősen alulmérte a fertőzöttek számát, mint eddig Müller Cecíliáék tették.”

Magyarországon a járvány kirobbanásának első heteitől kezdve nagyon magas volt a betegek halálozási aránya. Amíg a környező országokban jellemzően a fertőzöttek 1-2 százaléka hunyt el, addig nálunk esetenként 10 százalék körül mozgott ez az érték. Az operatív törzs tájékoztatóin a kiugróan magas adatot – ahogy Hadházy is említi – azzal magyarázták, hogy lényegesen több a valódi fertőzött, mint amit a laborvizsgálatok igazoltak.

Mára a szomszédainknál is emelkedett a halálozási arány, de a magyar adatok még így is nehezen magyarázhatók. Csak összehasonlításként, Szlovákiában a betegek 1,8 százaléka hunyt el a fertőzésben, Szerbiában 2,2, Csehországban 3,4, Horvátországban 4,2, Romániában pedig 6 százalék körül mozog ez az arány. Magyarországon az igazolt fertőzöttek 12,8 százalékát nem sikerült megmentenie az orvosoknak.

Karácsony: az átfertőzöttségi vizsgálat eredménye indokolná a lazításokat | Magyar Hang

Mint ismert, reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével négy hazai orvosképző intézmény. A Merkely Béla vezette vizsgálat célja, hogy hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. Az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív, az 1524 vérteszten pedig 9 embernél mutatták ki, hogy már túl van a koronavírus-fertőzésen. Ez alapján nem bentlakásos intézményben lakó magyar állampolgár között 243-7230 fertőzött lehet az országban, az átfertőzöttek száma pedig 22 399 és 92 624 között van – árulta el Merkely Béla, aki szerint a járvány megszűnt Magyarországon.

Az adatok, amelyek saját bevallása szerint a rektort is meglepték, azt mutatják, hogy az operatív törzs eddigi indoklása nem feltétlenül helytálló a magas halálozási arány tekintetében, hiszen nincs lényegesen több fertőzött, mint azt az eddig elvégzett tesztek mutatták. Annyi semmiképpen sem, ami megmagyarázhatná, hogy a magyar áldozatok aránya miért hatszorosa a szlovákiai betegekének.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.