Karácsony szerint a kormány vagy töketlen, vagy politikai okból bünteti a budapestieket

Karácsony szerint a kormány vagy töketlen, vagy politikai okból bünteti a budapestieket

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1. Budapesten el kell kezdeni a nyitást. 2. Amikor erről „Budapest Restart, javaslatok a főváros felelős újranyitása” címmel írok programot, annak melyik szavát nem értik? 3. A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb... – olvasható Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Karácsony vélhetően Gulyás Gergely szavaira reagált, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a csütörtöki kormányinfón azt mondta, Budapest tekintetében az operatív törzs dönt arról, hogy a fővárosban milyen szabályok legyenek érvényben hétfőtől, mivel a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja, a kormány pedig vállalja a döntés felelősségét.

Amíg vidéken, és immár Pest megyében is további lazításokat vezetnek be hétfőtől, a fővárosban fenntartják a korlátozásokat. Erre a kormány indoklása szerint azért van szükség, mert Budapesten a legmagasabb a fertőzöttek és az elhunytak aránya. Az ügy hetek óta politikai viták tárgya, a kormány elsősorban a Pesti úti idősotthon fertőzései miatt támadja Karácsony Gergelyt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős kormányszóvivő a szociális intézményekhez köthető halálesetek számával indokolta, hogy miért nem lazítanak a fővárosi szabályozásokon. – Értem én, hogy velem kell harcot vívni, ez is része ezek szerint a járványügyi katonai akciónak. De ennek alávetni közel 2 millió ember életének tervezhetőségét, kiszámíthatóságát, az példátlan felelőtlenség – reagált akkor a főpolgármester.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Hír Tv műsorában korábban úgy fogalmazott, hogy „a főváros vezetésének reményeink szerint a javaslata és az operatív törzs szakmai állásfoglalása alapján a kormány hoz majd döntéseket”. Ám gyorsan hozzátette: „egyelőre azonban azt látjuk, hogy a főpolgármester még mindig a levelezés fázisában van, bár egy hete kérjük, hogy foglaljon állást, erre nem kaptunk választ.” Vagyis a kormány a fővárosi vezetés nélkül döntene Budapest jövőjéről.

Karácsony: az átfertőzöttségi vizsgálat eredménye indokolná a lazításokat | Magyar Hang

„A korlátlan felhatalmazással rendelkező kormány, amely az információkat is kisajátította, a megígért egyeztetést elsunnyogja, miközben statáriálisan hoz döntést az önkormányzatok bevételeiről, most, a korlátozások lazításáról nem tud/akar/mer maga döntést hozni" - írta Karácsony Gergely főpolgármester legfrissebb Facebook-bejegyzésében, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzá intézett levelére reagált.

Karácsony Gergely, aki szerint az átfertőzöttségi adatok indokolnák az enyhítést, szerdán reggel hozta nyilvánosságra Budapest újraindításának tervét.

Budapest Restart című összefoglalásában a következő tanácsokat adná a kormánynak az újranyitáshoz:
– tömeges tesztelés folytatása, minden adat nyilvánosságra hozatala;
– betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja;
– csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházból kórházba, szociális intézménybe vagy haza;
– csúcsidőben kezdődő munkavégzés és oktatás „csúsztatása”.

Amit pedig a főváros tesz saját hatáskörben:
– tesztelések folytatása, minden adat nyilvánosságrahozatala;
– újabb közterületek átadása gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztése;
– újabb közterületek átadása a vendéglátás számára;
– digitális eszközök alkalmazása a zsúfoltság enyhítésére;
– arc eltakarásának szabályozása.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.