Orbán május végén számít a különleges felhatalmazás visszaadására

Orbán május végén számít a különleges felhatalmazás visszaadására

Belgrád, 2020. május 15. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatóra érkezik Belgrádban 2020. május 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május végén adhatja vissza a kormány a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást – erről beszélt pénteken Belgrádban Orbán Viktor. Az MTI tudósított róla, hogy a miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélést, majd ezt követően állt ki sajtótájékoztatót tartani.

A magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy a különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra – tette hozzá.

A különleges felhatalmazás visszaadása után „mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért” – mondta Orbán Viktor. Úgy értékelt, hogy azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntésmechanizmusból.

Az Index mindehhez hozzátette: az Európai Parlament is meghívta csütörtökre Orbán Viktort Brüsszelbe, ahol felszólalhatott volna a magyar jogállamiság helyzetéről szóló vitán. A kormányfő a meghívást azzal utasította vissza, hogy minden erejét a járvány elleni védekezés köti le. Maga helyett inkább Varga Judit igazságügyi minisztert ajánlotta. Úgy tűnik, Belgrádig utazni viszont már nem jelentett problémát a miniszterelnöknek.

A felhatalmazási törvényt március 30-án fogadta el a kormánypárti többség, másnap pedig hatályba lépett. Az ellenzék egyöntetűen tiltakozott a határozatlan időre szóló túlhatalom törvénybe foglalásával szemben.