Szijjártó szerint meg fog épülni a debreceni BMW-gyár

Szijjártó szerint meg fog épülni a debreceni BMW-gyár

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világjárvány rendkívüli és váratlan helyzetet idézett elő, emiatt rendkívüli intézkedéseket is kell hozni. Az azonban nem kérdés, hogy elkezdik-e a debreceni BMW-gyár építését vagy sem – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki Facebook-sajtótájékoztatóján Debrecenben.

„Ebben a helyzetben természetesnek kell tekintenünk, hogy néhány hónapos -tól -ig határok között változik az építkezés befejezésének pontos dátuma” – mondta a politikus. Mint hozzátette, az építkezés elkezdődött, pénteken átadták a beruházás helyszínéül szolgáló 400 hektáros területet.

Minden fél tartja az ígéreteit, és teljesíti a kötelezettségeit, a 2018 nyarán bejelentett, gyárépítésről szóló szerződés 2020 június végén, módosítás nélkül hatályba lép – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Mint hozzátette, a beruházás értéke több mint egymilliárd euró, amelyhez a magyar kormány 12,3 milliárd forintos támogatást nyújt.

A beruházás jelenlegi állásáról Szijjártó Péter elmondta, a 400 hektáros terület áram- és gázellátással kapcsolatos kivitelezései megkezdődtek, 2021 végére az első autópálya-csomópontot is megépítik. Ugyanakkor zajlik a Budapest és Debrecen közötti vasútvonal fejlesztése, amivel 2023 végére fognak végezni, a német iskola indításával kapcsolatos minden munkát elvégeztek és a BMW is felvette az első munkavállalóit.

.