A vérellátóhoz is került a veszélyes baktériumot tartalmazó ásványvízből

A vérellátóhoz is került a veszélyes baktériumot tartalmazó ásványvízből

Egy véradótól vért vesznek a véradók világnapján a Budapesti Corvinus Egyetem E épületében 2013. június 14-én, ahol a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt követően is szállított a Hírös ásványvízből az Országos Vérellátó Szolgálathoz a Gladiolus Kft., hogy kiderült, akár tüdőgyulladást is okozó veszélyes baktériumot tartalmaz az ásványvíz – írja a 24.hu. Mindez ráadásul a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet március 11-ei elrendelése után történt.

A portál két hónapja számolt be arról, hogy akkreditált laboratóriumban vizsgáltatták be a Hírös ásványvizet, és abban a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium jelenlétét mutatta ki a teszt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása alapján ez az antibiotikumoknak nagyban ellenálló baktériumok közé tartozik.

A cikk megjelenése után a Gladiolus Kft. még szállított be félliteres kiszerelésű Hírös ásványvizet az Országos Vérellátó Szolgálathoz – ezt az OVSZ árulta el. A vérellátó ugyanakkor azt állítja, a két utolsó szállításból már nem kaptak a véradók. Válaszukból az derül ki, hogy a kormányhivatal csak annál a részegységnél tiltotta meg az ital kiosztását, ahonnan a bevizsgált és problémásnak talált palack származik. Ám az OVSZ úgy döntött, hogy a hatósági vizsgálat lezárásáig, országosan, valamennyi egységében felfüggesztette a Hírös természetes ásványvíz kiadását emberi felhasználásra.

A vérellátóhoz csak februárban 33 ezer palackkal szállított a Hírös ásványvízből az OVSZ közbeszerzési tenderén nyertes Gladiolus Kft. Ebből 9054 palackkal ki is osztottak véradóknak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal március 20-ai közleményében egyébként azt írta, hogy a Pseudomonas filmszerű bevonatot képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le, így előfordulhat, hogy nem minden palackban található meg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.