HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Budapesten is...

Budapesten is vége a bezártságnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

Másfél hónap után, hétfőn nulla órától Budapesten is feloldották a kijárási korlátozásokat, vagyis számos lehetőség újra megnyílik már a fővárosiak előtt is. A védőtávolság megtartására azonban továbbra is figyelni kell és az arcot is el kell takarni az üzletekben, illetve a vendéglátóhelyeken.

Két héttel azután, hogy vidéken már jelentősen enyhítettek a szigorú járványvédelmi szabályokon, a fővárosban is megtörtént a lazítás. Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a fertőzöttek számának alakulása lehetővé teszi, hogy Budapesten is részben újrainduljon az élet.

Két fontos szabály azonban továbbra is van: a tömegközlekedésen és az üzletekben kötelező a maszk, vagy az arc eltakarása valamilyen sállal vagy kendővel, illetve továbbra is meg kell tartani a lehetőleg másfél méteres távolságot a nem egy háztartásban élőktől.

Mindezek mellett hétfőtől újra látogathatók a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek. Ugyanígy a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkert is.

Valamennyi üzlet újra kinyithat és a szolgáltatások is igénybe vehetők. Beindulhat az élet a vendéglátóhelyeken – éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók – is, azonban kizárólag a kerthelyiségekben és a teraszokon tartózkodhatnak a vendégek. A vendéglátóhelyeknek egyébként 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után, így próbálnak enyhíteni azokon a veszteségeken, amelyeket az idei évben eddig el kellett szenvedniük. Arról minden esetben az üzemeltetőnek kell gondoskodni, hogy a meghatározott védőtávolság betartható legyen.

Újra tarthatók istentiszteletek, misék, illetve polgári házasságkötések és temetések. Egyelőre utóbbiak csak zárt körben, majd június 15-től lesz lehetőség rá, hogy legfeljebb kétszáz fős temetést vagy lakodalmat is lehessen tartani.

Az továbbra sem változik, hogy az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat délelőtt 9 és déli 12 óra között csak a 65 éven felüliek látogathatják. Ez alapvetően igaz a piacokra is, ott azonban a kerületi polgármesterek más idősávokat is meghatározhatnak.

HIRDETÉS

Az egyetemek is nyitva lehetnek, erről a rektoroknak kell dönteniük. Amennyiben úgy határoznak, hogy újraindul az oktatás, akkor viszont gondoskodniuk kell a védőtávolság megtartásához szükséges feltételekről is. A kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,110lájkolóTetszik
3,824követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Schilling Árpád: Vidnyánszky kezdetektől hiányos érvkészlete mára puszta önsajnálattá merevedett

A rendező szerint a kuratóriumi elnök is leiratkozott a „sorosista, libernyák, szabadkőműves” mantrát hajtogató nemzeti radikálisok színvonalára.