HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A minisztériu...

A minisztérium megmagyarázza, hogy a kormány miért vonta vissza a műanyagtörvény-javaslatot

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot – így kezdődik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye, amely azt követően született, hogy kedden a kormány visszavonta az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot. Így az lekerült a Ház szerdai napirendjéről.

Az ITM szerint az ellenzéki pártok és egyes sajtóorgánumok elhamarkodott következtetéseket vontak le a törvény visszavonásából. Azt írták, hogy a kormány cselekszik a tiszta Magyarországért, a teremtett környezet védelméért. Folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében.

Leszögezték, hogy a kormány az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése érdekében a technológiaváltást is teljes mértékben támogatja. Ezért a kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.

Palkovics László minisztériuma azt írta: a leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása nemcsak az uniós kötelezettség, hanem a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzés.

HIRDETÉS

A műanyagok elleni határozott fellépésre azonban hatással van a koronavírus-járvány is. Ez ugyanis hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek. E megfontolás különös jelentőségét az adja, hogy a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek