HIRDETÉS
HIRDETÉS

A minisztérium megmagyarázza, hogy a kormány miért vonta vissza a műanyagtörvény-javaslatot

Szerző: | 2020. május 20., 18:33 | Belföld

(Fotó: Max Pixel)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot – így kezdődik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye, amely azt követően született, hogy kedden a kormány visszavonta az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot. Így az lekerült a Ház szerdai napirendjéről.

Az ITM szerint az ellenzéki pártok és egyes sajtóorgánumok elhamarkodott következtetéseket vontak le a törvény visszavonásából. Azt írták, hogy a kormány cselekszik a tiszta Magyarországért, a teremtett környezet védelméért. Folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében.

Leszögezték, hogy a kormány az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése érdekében a technológiaváltást is teljes mértékben támogatja. Ezért a kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.

Palkovics László minisztériuma azt írta: a leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása nemcsak az uniós kötelezettség, hanem a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzés.

A műanyagok elleni határozott fellépésre azonban hatással van a koronavírus-járvány is. Ez ugyanis hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek. E megfontolás különös jelentőségét az adja, hogy a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

Címkék: Innovációs és Technológiai Minisztérium, műanyag


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest