Csaknem hatvanmilliós plusz apanázst kap a Demeter Szilárd vezette intézmény

Csaknem hatvanmilliós plusz apanázst kap a Demeter Szilárd vezette intézmény

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj és az Örkény István drámaírói ösztöndíj szakmai lebonyolítója eddig is a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) volt, de a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) hirdette meg a pályázatokat, és kapta hozzá a költségvetési támogatást – írja a hvg.hu.

Az utóbbi szintén állami szervezet (tulajdonosi jogait az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja), amely egyebek közt hat alkotóházzal, két művészteleppel és két szentendrei kiállítótérrel rendelkezik, támogatja a Hangfoglaló Programon keresztül a könnyűzenét, működteti a Kultúra.hu kulturális hírportált és a Cseh Tamás Archívumot.

Most a kormány úgy döntött, hogy június 1-től a három ösztöndíj teljesen a PIM „feladatkörében kerüljön lebonyolításra”. Ennek megfelelően 59 millió forintot át is tettek a MANK-tól az egyébként is bőségesen ellátott PIM kasszájába. Ezzel tovább erősödik Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, miniszteri biztos, aki sokszor fejtett ki markáns nézeteket az irodalomról és irodalompolitikáról.