HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kiirtották a ...

Kiirtották a védett erdőt, most töröltetni szeretnék a Natura 2000 védettséget

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Továbbra is furcsa kanyarokat vesz a balatonfűzfői Natura 2000-es terület kiirtásának története – írja a 24.hu. – A fűzfői sétány mentén elterülő vízparti erdő jelentős részét letarolták Marton Béla korábbi polgármester engedélyével a múlt év elején, miután az októberben leváltott független polgármester fia, Marton András ide álmodott meg egy strandröplabdapályát. Marton Béla sokáig azt állította, családjának semmi köze a strandröplabda-beruházáshoz, de aztán kiderült, hogy a címük ott virít a tao-szerződésen.

Az erdő Natura 2000-es oltalom alatt állt, de a természetvédelmi védettség tényét a polgármester minden fórumon tagadta, míg végül a kormányhivatal másodfokon is kimondta, hogy a fakivágások természetvédelmi területen történtek. Patthelyzet állt elő, mivel erdő már, strandröplabda-pálya még nincs a vízparton.

Az októberi önkormányzati választáson Szanyi Szilvia kapta a legtöbb szavazatot Balatonfűzfőn, de a képviselő-testületben kisebbségbe került a Marton Bélát is soraiban tudó ellenzékkel szemben, amelynek szavazataival nemrég utasították a polgármestert, hogy alkalmazzon egy ügyvédet, aki köteles az állammal szemben azt képviselni, hogy töröljék a nyilvántartásból a 3000 ezer négyzetméteres lepusztított terület Natura 2000-es védettséget. 

Felborult a Balaton, a viharos széltől kibillent a tó vize – Videó

Szanyi Szilvia a portál kérdésére elmondta, a képviselő-testület utasításának megfelelően felfogadott egy ügyvédet.

HIRDETÉS

A 24.hu úgy tudja, a kiirtott erdőterület szélein meghagyott fák mára valóban veszélyessé váltak, mivel a szélnek kitett szegélyfák mellől kivágták a támasztékul szolgáló facsoportokat, vagyis a fakidőléseket éppen a védett erdő egy részének kiirtása okozta.

A Balaton Sport Klub Kft. korábban egyszerűen letagadta a fakivágást, azt állítva, hogy csak az ingatlan helyreállítását végezték el. Ezt a védekezést a kormányhivatal nem fogadta el, habár a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontja szerint környezetkárosodás nem állapítható meg, és a nagy kiterjedésű természetvédelmi területen nincs nagy jelentősége a tarvágásnak, amit a Balaton Sport Klub Kft. végzett. A másodfokú határozatban törölték is az első fokon kiszabott 500 ezer forintos pénzbüntetést, de kötelezték az erdőirtást végrehajtó Balaton Sport Klub Kft.-t, hogy az elsőfokú határozatában meghatározott módon 2020 április elsejéig telepítse újra a fákat a kipusztított területen.

Az újratelepítés viszont egyelőre nem történt meg, egy olvasó szerint csupán sivár, homokos pusztaságot látni a területen.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,634lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek