HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Tilos ventilá...

Tilos ventilátort és hagyományos klímát használni a vendéglátásban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A fokozott fertőzésveszélyre figyelemmel a vendéglátó üzletekben kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható – olvasható a vgfszaklap.hu szakmai oldalon.

Az írás felhívja a figyelmet, hogy a május 16-án megjelent rendelet egyúttal kimondja, a vendéglátó üzletben tilos olyan berendezést használni, amely a belső levegőt fertőtlenítés nélkül keringteti. Az ilyen elven működő klímák közül kizárólag azok használhatók, amelyek UV-sterilizáló technológiával rendelkeznek.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy sem az egyszerű ventilátorokat, amelyek a helyiség belső levegőjét mozgatják, sem a hagyományos, és a legtöbb helyen alkalmazott fali split klímákat, illetve hasonló eszközöket nem lehet használni. Ez utóbbi klíma ugyanis akárcsak a ventilátor, a belső levegőt keringteti, illetve hűti egy, a külső levegőt felhasználó hőcserélő felhasználásával. Ezzel szemben azok a berendezések, amelyek a beszívott külső levegővel hűtik a helyiséget, használhatók.

A tiltás oka, hogy bebizonyosodott, a belső levegő keringtetéssel is terjedhet a koronavírus-fertőzés. Korábban megjelent a világsajtóban egy modell, ahol egy vuhani fertőzési láncot visszafejtve arra jutottak, hogy a megbetegedések mind egy étteremhez, sőt, annak egyik beltéri légkondicionáló egységéhez köthetőek. A szóban forgó berendezés légáramában ült egy személy, aki már az étteremben tett látogatását követő napon betegség tüneteit mutatta, azok közül pedig, akik a hozzá közel eső berendezés légáramlatában ültek, szintén számosan megbetegedtek.

HIRDETÉS

A szaklap megjegyzi, hogy bár a rendelet elsősorban a vendéglátó üzletekre vonatkozik, a szakmai logika megkövetelné, hogy ezeket az óvintézkedéseket egyéb közületi és olyan intézményekben is figyelembe vegyék, ahol nagyobb a fertőzésveszély, a nagyobb átmenő forgalom miatt.

Azt is hozzáteszik, hogy „nem tér ki a kormányrendelet a helyiségek szellőztetésére, ami sokkal fontosabb lenne, hiszen a nagyobb frisslevegő befújás, a levegő szűrése nagyban csökkentené a kockázatot”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,634lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tavaly az eltűnt gyermekek kétharmada nem került elő

A civil szervezetek szerint a karanténintézkedések még több családon belüli erőszakhoz vezettek, s ez válik a menekülés indítékává.

Szájzár