Balczó Zoltán nem vállalja az országgyűlési alelnökséget

Balczó Zoltán nem vállalja az országgyűlési alelnökséget

Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 28-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azzal a feltétellel fogadta el az Országgyűlés alelnöki pozíciójára való jelölést Balczó Zoltán, hogy az átadás konfliktusmentes lesz, viszont azt kellett látnia, hogy ez mégsem így történik. A politikus Facebook-oldalán írt erről, arra jutva: az alelnöki jelöltségről lemond, megköszönve a korábbi döntésben kifejezésre juttatott elismerést.

A párt múlt héten közölte, hogy visszahívja Sneider Tamást a pozícióból, a korábbi pártelnöknek más bizottsági feladatokat szántak. Sneider viszont leszögezte, nem kíván lemondani az alelnökségről. A konfliktus aztán tovább folytatódott, mikor a politikus azt írta: reméli, az elnökség „nem süllyed arra a szintre”, hogy Kövér László házelnökkel kezd kooperálni a váltásról. Hozzátéve, hogy ha ki is zárják a frakcióból, akkor sem távozik a pártból. Pénteken aztán Jakab Péter pártelnöknek üzent az oldalán, párton belüli trollkommentelőket emlegetve.

Balczó azt írta, a képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után közölte vele Jakab, hogy őt jelölik Sneider helyére. A leváltás mindenképp megtörténik, függetlenül attól, hogy ő elfogadja-e a jelölést, mondta a pártelnök. Balczó azzal a feltétellel fogadta el, hogy Sneider nem várja tőle a jelölés visszautasítását, a személycsere pedig nyugodt körülmények között lesz megoldható. Ezért a döntéshez egy nap haladékot is kért. A Sneiderrel való egyeztetése során abból indultak ki, hogy a leváltás tényként kezelhető, így ezután bízott a konfliktusmentes folytatásban. Hamarosan viszont kiderült, hogy ez nem így lesz, „amire egyébként az elmúlt harminc évben nem volt példa.”

A képviselőcsoport nem kezdeményezheti az általa jelölt alelnök leváltását, a személycsere feltétele, hogy a hivatalban lévő alelnök tisztsége megszűnjön. Amennyiben az alelnök nem mond le, ez csak akkor történhet, ha kilép vagy kizárják a képviselőcsoportból, esetleg tisztségéből az Országgyűlés felmenti. Utóbbi lépés csak a tisztségére alkalmatlanná vagy méltatlanná vált személlyel szemben alkalmazható. „A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom - mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását. A kialakult helyzet a média érdekelődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg” – írta Balczó, aki a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti.