Operatív törzs: Napok óta jóval magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké

Operatív törzs: Napok óta jóval magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tegnapi és tegnapelőtti, a megelőző napokhoz képest magas elhalálozási számról (nyolc-nyolc elhunyt) Müller Cecília tiszti főorvos azt mondta: magas kockázatú csoportba tartoztak az elhunytak, és meglévő betegségeikhez adódott hozzá a koronavírus. Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt: a veszélyhelyzetet követően is hatályban maradnak majd bizonyos óvintézkedések, és a tiszti főorvos elmondása szerint marad a járványügyi készültség az egészségügyben is. A rendőrség továbbra is ellenőrzi a távolságtartási szabályok betartását.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt: megtorpant az ország a koronavírus járvány miatt, a Központi Statisztikai Hivatal ezen a héten megjelenő foglalkoztatási jelentése most nem tükrözi majd az elmúlt tíz év állapotát. Az államtitkár szerint továbbra is a munkát tekintik a gazdaság alapjának, és mindent megtesznek azok védelméért. A múlt héten elindított munkahely-teremtő bértámogatásból elmondása szerint 70 ezer regisztrált álláskereső munkába állását segítik, és emelkedik az igénylők száma. Összesen egymillió embernek nyújtott a kormány eddig valamilyen támogatást a munkahelyek megőrzéséhez.

Szuverenitási kérdés, hogy a magyar cégek ne kerüljenek külföldi tulajdonba, mondta Schanda. A külföldi tulajdonos lehet jó tulajdonos „tiltani nem lehet, és nem is érdemes” hogy tulajdont szerezzenek magyar vállalkozásokban, de 2020 végéig magyar stratégiai vállalatban csak miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdonrészt külföldi tulajdonos. Ez olyan ágazatokra vonatkozik, mint a vegyi szektor, élelmiszergazdaság, egészségügy és védelmi ipar.

Müller Cecília tiszti főorvos megismételte a reggeli fertőzöttségi adatokat: újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg az elmúlt 24 órában. Ők többféle betegségben is szenvedtek.

Ezzel 499 főre emelkedett az elhunytak száma, 1836-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1436 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. Jelenleg 436 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Mint hangsúlyozta, már sokadik napja jóval magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké. Százezer lakosra vetítve 38 pozitív személy esik százezer főre, Budapesten 102, Zala megyében 92, Fejér megye 81 fő esik százezer lakosra.

Az új pozitív esetek közül 5 budapesti, 4 Pest megyei.

A legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekben is növekedjen a gyógyultak és negatívak száma, ezért a szűrővizsgálatok folytatódnak, és újabb idősotthonokban, szociális intézményekben tesztelnek. Az érintett intézmények száma nem növekedett, 33 ilyen van. Különböző mértékű a fertőzöttség az intézményekben. Aki kórházba kerül, csak negatív koronavírus-teszttel térhet vissza a szociális intézménybe, mondta a tiszti főorvos.

Müller Cecília ezután a nemzetközi koronavírus-helyzetről beszélt: 5,5 millió megerősített pozitív eset van a világban jelenleg, 346 ezren hunytak el ebben a betegségben. Az Egyesült Államokban 1,6 millió esetet regisztráltak, közel 98 ezer az elhunytak száma. Brazília is rendkívüli mértékben érintett, közel 23 ezer a halálesetek száma. Oroszországban is nagyon sok még a megbetegedés, 350 ezer megerősített eset van. Az Egyesült Királyságban, Olaszországban is sok még a pozitív eset, Ausztriában 16,5 ezer, a legérintettebb Tirol, Bécs, Alsó-és Felső-Ausztria.

Számos adat nem összehasonlítható, főleg nem a nyers adatok, mint amilyenek a fentiek is, hangsúlyozta Müller Cecília, viszont szerinte örülhetünk annak, amit Magyarországon elértünk a védekezésben.

Megjelent a hazai szabad vízi fürdőhelyek értékelése a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos. Európai uniós szabály szerint négy évente történik az értékelés. Nem csak önmagában a víz minőségét, hanem számos más egészségügyi kockázati tényezőt is értékelnek ilyenkor. Kiváló, jó, tűrhető, és kifogásolt minősítést kaphatnak a fürdőhelyek. Magyarországon a fürdőhelyek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítésű, nem kell egészségügyi kockázattal számolni.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: a különleges jogrend visszavonására vonatkozó javaslatot ma terjeszti be a kormány az Országgyűlésnek. A gyors cselekvésnek köszönhetően elmondása szerint sikerült elkerülni Magyarországon a járvány berobbanását. A törvényjavaslat tartalmazni fogja azokat a rendelkezéseket, amelyeket a járványvédelmi készültség során is hatályban kell majd tartani.

Ma új védőeszközöket szállítanak ki 30 vidéki kórházba.

A védelmi távolság betartását, az idősávok betartását az üzletekben és a védőfelszerelések viselését üzletekben és tömegközlekedésen továbbra is ellenőrzik, az elmúlt 24 órában 16 esetben intézkedtek.

107 esetben tettek eddig feljelentést rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt.

Folyamatosan vizsgálják, milyen egészségügyi ellátásokat vezethetnek vissza, ez a rehabilitációs ágyakra is vonatkozik. „Kérem, hogy legyenek türelemmel, mert a járványügyi készenlétet továbbra is fent kell tartani” – mondta el újságírói kérdésre a tiszti főorvos.

A tegnapi és tegnapelőtti, a megelőző napokhoz képest magas elhalálozási számról (nyolc -nyolc elhunyt) a tiszti főorvos azt mondta: magas kockázatú csoportba tartoztak, és meglévő betegségeikhez adódott hozzá a koronavírus.

Újságírói kérdésként elhangzott: nagy tömeg várakozott az egri kórház előtt hétfőn arra, hogy ellássák. Müller Cecília hangsúlyozta: időpontra és pontosan érkezzenek a betegek, előzetes telefonos bejelentkezés után, hogy a távolságot tartani lehessen.

Kiss Róbert az Index kérdésére elmondta: a szlovák állampolgárok vagy az ott lakcímmel rendelkezők Magyarországra beléphetnek, és ha tartózkodásuk a 24 órát nem haladja meg, nem kell karanténba vonulniuk.