Megdobhatja a lakásépítési kedvet a rozsdaövezetek kedvező áfája

Megdobhatja a lakásépítési kedvet a rozsdaövezetek kedvező áfája

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a közeljövőben komoly változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések, amelyek kedvezményes áfával értékesíthetők az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat szerint – írja elemzésében az ingatlan.com.

Azt már hetekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy az állam kedvezményes 5 százalékos áfát biztosít a jövőben megépülő rozsdaövezeti lakásokra, de most újabb részletek derültek ki a programról. Ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor a rozsdaövezetek kijelöléséről a kormány dönthet az adott önkormányzattal történt egyeztetések után. Ebből a szempontból az is fontos, hogy a törvénytervezet szerint a már folyamatban lévő építkezések keretében lévő lakások is megkaphatják a rozsdaövezeti besorolást, amennyiben a később kijelölendő rozsdaövezeten belül épülnek, és így kedvezményes áfával kerülhetnek majd piacra.

– Vannak azonban még tisztázatlan kérdések, például az, hogy mely területeket jelölik ki erre a célra. Az új lakások piacára gyakorolt hatás pedig nagyban függ például attól, hogy mely rozsdaövezeti lakásokból mennyit vásárolhatnak meg magánszemélyek és mekkora lesz a bérlakások aránya – mondja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  – Lesznek olyan területek, ahol lényegében azonnal megindulhatnak az társasház-építések, ez támaszt adhat a járvány miatt visszaeső lakásépítési kedvnek. Vannak azonban olyan rozsdaövezetek, ahol még kármentesítésre, előkészítésre van szükség. A szóban forgó munkák elvégzése után a kijelölt területeken közép- és hosszú távon új lakások, társasházak épülhetnek, esetleg új városrészek jöhetnek létre. 

Az ingatlan.com legfrissebb adatai azt mutatják, lenne kereslet az új lakások iránt: májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban. A járvány előtti, februári szinthez képest pedig 24 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés. 

– Ráadásul járvány miatti mélypontot jelentő áprilishoz viszonyítva majdnem a duplájára nőtt a kereslet – teszi hozzá Balogh László.  Az elemző szerint már 1-2 éven belül több ezer új lakás épülhet a kijelölt övezetekben, a kedvezményes áfakulcs miatti lakásépítési kedv felfutása éveken keresztül is eltarthat. Az elmúlt években is több év kellett az újlakás-építések és átadások felfutásához. 2015-ben még alig 8 ezer új lakást adtak át, utána minden évben egyre többet, és ennek eredményeként került 20 ezer fölé 2019-ben az értékesített új lakások száma.