HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Csaba László:...

Csaba László: Öt százalékos visszaesés jöhet a gazdaságban, ha nem tér vissza a járvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A kedden benyújtott jövő évi költségvetési tervezetet elemezte az ATV Start című műsorában Csaba László közgazdász. Mint ismert, 4,8 százalékos gazdasági növekedésre és 3 százalékos inflációra számít jövőre Varga Mihály pénzügyminiszter.

„Amióta a Fidesz kormányon van, azóta állandó törekvés figyelhető meg, hogy minél korábban legyen költségvetés, aminek az az ideológiája, hogy akkor tudjuk, mihez képest a magunk pozícióját felvenni a következő évben, ugyanakkor nem ismeretlen az a költségvetési gyakorlat, hogy még december közepén is változhat az adott évnek a költségvetése” – mondta Csaba László. Szerinte ennek üzenetértéke van, a 2021-es költségvetés tekintetében az, hogy a kormány nem akar egy jelentős élénkítőprogramba fogni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A professzor szerint a világgazdaságban ma lényegesen nagyobb visszaesés történik, mint amit korábban a Nemzetközi Valutaalap előre jelzett, ennek megfelelően a magyar gazdaságnak is célszerű abból kiindulnia, hogy az euróövezetekben egy 7-7,5 százalékos visszaesés várható. – Németországban a Bölcsek Tanácsa egy 5 százalék körüli visszaesést várnak 2020-ra – tette hozzá. Csaba László szerint Magyarországon 5 százalék lehet a visszaesés mértéke, ha az év második felében nem lesz újabb járvány. A jövő évről pedig azt mondta: akármekkora a növekedés, nem tud visszapattanni a gazdaság.

Csaba László: A túlhatalmi törvénnyel Orbán Viktor magára vállalta a válság minden felelősségét

Úgy látja a költségvetésből, hogy direkt visszafogás nem történik semmilyen területen, de nagy fejlesztés sem. „Az egészségügyben úgy tűnik, hogy visszavesznek valamelyest a rendkívüli kiadásokból. Két terület az, amely egyértelműen nyertese a jövő évi terveknek: a honvédelem és az állam. A honvédelem 3 százalékra, az állam saját magára való költése 19,7 százalékra növekszik” – fogalmazott. Csaba László az önkormányzatok helyzetéről azt mondta: a kormány igyekszik mindent, amit lehet, a maga kompetenciájába vonni.

HIRDETÉS

A közgazdász professzor úgy gondolja, a kormányt korábban főként a gazdasági teljesítménye miatt választották meg, ez a gazdasági teljesítményt viszont gyengülni fog. „Az idei évben egy jelentős munkanélküliség fog kialakulni. A munkaerőpiac pedig 12-18 hónap után szokott helyreállni, ez egy nagyon hosszú idő” – mondta a műsorban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,973lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek