HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Már a látszat...

Már a látszatra sem ügyelnek: néhány napja alapított céggel nyert 8 milliárdot a NER-közeli exfocista

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Tiszakécske amatőr focicsapatának egykori játékosa, Sáfrány Tamás tavaly év végén éppen egy nappal azelőtt alapította meg élete első cégét, hogy megnyitották a több tízmilliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást szétosztó pályázatot – írja a G7. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-program részeként összesen 83,5 milliárd forinttal támogatta a nagy kapacitású szállodákat. A pénz, ahogy azt mi is megírtuk, jellemzően a NER-közeli vállalkozókhoz került, a G7 gazdasági szaklap által most bemutatott eset azonban még így is kiemelkedik a többi közül.

Sáfrány Tamás karácsony előtt alapított cége január elején adta be igényét a vissza nem térítendő támogatásra. Így másodszor is jól időzített, hiszen a túljelentkezésre hivatkozva január 7-én felfüggesztették a pályázatot. Azaz a tervezett bő három hónap helyett kevesebb mint három hétig lehetett pályázni, benne a jellemzően nem pályázatírással töltött karácsonyi-szilveszteri időszakkal.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A túljelentkezés ellenére Sáfrány sikeresen pályázott: cége összesen nyolcmilliárd forint állami támogatást nyert három hotel fejlesztésére, köztük egy ötcsillagos balatoni hotel megépítésére. A pár hetes vállalkozás úgy kap több milliárd forintot, hogy semmilyen információ nem lelhető fel róla, honlapja sincs, és elérhetőségnek is mindössze Sáfrány gmailes címe van megadva.

A váratlanul sikeres pályázatra magyarázatul szolgálhat, hogy Sáfrány közeli kapcsolatban áll a hozzá hasonlóan tiszakécskei Szíjj Lászlóval, aki a Fidesz kormányzása alatt az ország negyedik leggazdagabb embere lett, köszönhetően a jelentős állami megrendeléseknek. Sáfrány a Szíjj tulajdonába tartozó Minerva Pénzügyi Zrt. felügyelőbizottsági tagja, és egy olyan hotelben is vezető pozíciója van, amely szintén a milliárdos vállalkozóé.

HIRDETÉS

Az MTÜ által kiosztott támogatások közül a legnagyobb összeget a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére, összesen 8 milliárd 632 millió forintot. Mészáros Lőrinc az Opus Global Nyrt.-n keresztül a Hunguest Hotels 14 vidéki szállodájának felújítására összesen 17,7 milliárd forintot kapott.

A Mészáros Lőrinctől és Tiborcz Istvántól Jellinek Dániel és Balázs Attila által megvásárolt Appennin Nyrt. egyik leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft. 7 milliárd 350 millió forintot kapott a balatonvilágosi Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésére, míg a balatonfüredi vitorlásközpont szállásfejlesztésére 4 milliárd 400 millió forint jutott a szintén e cégcsoporthoz tartozó Solum-Invest Kft-nek.

A G7 megjegyzi, a pályázat nem csak azért kirívó, mert egy gazdasági válsághelyzetben a politikai elittel szoros kapcsolatot ápoló, kiemelkedően gazdag vállalkozókat támogatja adófizetői pénzből. Újszerűségét az adja, hogy milyen áttetszően, a látszatra már csak minimálisan adva gazdagítja tovább az állam a politikával szoros kapcsolatot ápoló gazdasági elitet.

HIRDETÉS

A portál hozzáteszi, hogy a pályázat eredeti kerete összesen 20 milliárd forint volt, és éppen azért függesztették fel, mert az igények elérték ennek a többszörösét. A G7 megkereste az ügynökséget, de nem reagáltak a kérdésekre. A támogatások megnégyszerezése azért is nehezen érthető, írja a portál, mert a turisztikai ügynökség vezetője, Guller Zoltán is arról beszélt március végén, hogy a legfőbb prioritás a munkaerő megtartása, ami értelemszerűen kevésbé valósulhat meg, ha új szállodák építésére fordítanak tízmilliárdokat például bértámogatás helyett.

Guller azt is elmondta korábban, hogy a járvány miatt összeomló, 400 ezer embernek munkát adó turizmus kárainak enyhítésére egymilliárd forintos alapot hoznak létre. Vagyis, vonja le a következtetést a G7, miközben a munkájukat elveszítő tízezrek, és a járvány miatt nehéz helyzetbe került százezrek megsegítésére összesen egymilliárd forintot ad a kormány, az ország leggazdagabb emberei egy nehezen átlátható pályázat keretében, különös körülmények között kapnak 83 milliárd forint állami támogatást.

 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,939lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek