HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Boldog István...

Boldog István-ügy: újabb politikusok lehetnek a gyanúsítottak között

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Boldog István-ügy gyanúsítottai közül összesen négyen viseltek választott tisztséget – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásából. Vagyis a kilenc gyanúsított közel fele jelenlegi, vagy volt politikus lehet.

Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt azzal gyanúsítják, hogy közreműködött Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületében a Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) elnyerhető forrásokkal való visszaélésben. A megalapozott gyanú szerint Boldog hivatali helyzetével visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott. Boldog felbujtóként vehetett részt a visszaélésekben – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész Csányi Tamás jobbikos országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából. Eszerint kétrendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, illetve ugyancsak felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntettével gyanúsítják.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Boldog kétpói otthonában május 12-én tartottak házkutatást, itt eszközöket foglaltak le. Kihallgatásán vallomást nem tett, tagadta a bűncselekmények elkövetését, sőt: panasszal élt a gyanúsítás ellen is. Az ügy több más gyanúsítottjával szemben ugyanakkor Boldog előzetes letartóztatását nem kérte az ügyészség – derül ki a Fővárosi Törvényszék tájékoztatásából.

Több hetet ült előzetesben a Boldog munkatársaként ismert Fehér Petra, aki Törökszentmiklóson önkormányzati képviselő, és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlésnek is tagja. Ő mint a pályázatok elbírálásában a döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy az irányított közbeszerzéseket elnyerő vállalkozóktól jogtalan haszonra tett szert. Azaz kenőpénzt fogadhatott el.

HIRDETÉS
Tízezreket szedett be egy egyházi temetkezési cég jogtalanul az elhunytak hozzátartozóitól | Magyar Hang

Mivel a nyomozás részletei továbbra is titkosítottak, a KNYF a Boldogon kívüli gyanúsítottak kilétét nem közölte, így azt sem, hogy ki a két egyelőre nem nevesített, választott tisztséget viselő személy. Az ügyben többekkel is beszéltünk, az esetleges gyanúsítotti érintettségükre is rákérdezve. Akadt, aki úgy fogalmazott, hogy „folyamatban lévő nyomozási ügyben nem kíván nyilatkozni”. A nyomozás során egyébként a megyei és a cserkeszőlői önkormányzatnál is tartottak házkutatást. A tavaly októberben megválasztott Varga Attila (független) cserkeszőlői polgármester ezt maga jelentette be, azt is közölve, hogy az eljárás nem kapcsolható a jelenlegi vezetéshez, amely csak elszenvedője a kényszerintézkedésnek.

A kilenc gyanúsított között van K. Ferenc, a résztulajdonosa és ügyvezetője is. Ezzel a közbeszerzéseket lebonyolító céggel dolgozott több önkormányzat Boldog István választókerületében. A gyanú szerint ő folytatta le az érintett beruházások közbeszerzéseit az előre megbeszéltek alapján, vagyis nem volt verseny a cégek között a megrendelésért, előre eldöntötték, kinek kell nyernie. K. mint önálló intézkedésre jogosult személy ezt vállalta, amiért a gyanú szerint jogtalan előnyhöz jutott. Rajta kívül K. Péter meggyanúsításáról is tudni, ő volt az, aki korábban nyomkövetőt kapott. A gyanúsítottak között akad más vállalkozó is.

Debrecenbe érnek a Fehér Petra fideszes képviselőt érintő nyomozás szálai | Magyar Hang

Jelenleg egyébként minden gyanúsított szabadlábon védekezhet. A KNYF azt közölte, hogy bűnügyi felügyelet alatt ketten vannak. Korábban az Index.hu azt írta, utóbbiak egyike Fehér Petra.

HIRDETÉS

A Boldog körét érintő ügyre a 168 Óra feltáró cikke szerint Nagy Szilárd volt fideszes kengyeli polgármester vádalkuja révén derülhetett fény. Nagy a vallomásáért cserébe egy sikkasztást úszhatott meg felfüggesztett börtönbüntetéssel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/22. számában jelent meg május 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/22. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,955lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kaleta-ügy: Soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítást sürgetnek a külszolgálatosoknak

A nemzetbiztonsági bizottság jelenlegi és korábbi elnöke is megszólalt a pedofil képek miatt elítélt volt diplomata ügyében.