Operatív törzs: Március előtt nem volt jelen a koronavírus Magyarországon

Operatív törzs: Március előtt nem volt jelen a koronavírus Magyarországon

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lakatos Róbert rendőr ezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta, a legtöbb intézkedést a hatósági házi karantén esetében hajtották végre. A távellenőrzések száma meghaladja a 16 ezret, és csupán alig több mint 400 esetben kellett személyesen ellenőrizni, ami óriási humán-erőforrás megtakarítást jelent. Az elmúlt 24 órában 53 emberrel szemben kellett intézkedni azért, mert megszegték a házi karantén szabályait. – Fontos az önkéntes jogkövetés a jelenlegi helyzetben, mindenki tartsa be a kormány által bevezetett szabályokat – fogalmazott Lakatos Róbert.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elsőként az elmúlt nap adatait ismertette. Mint ismert, 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel kedd reggelre 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A pünkösdi hétvégére szokatlanul alacsonyra süllyedt napi új fertőzési esetszám után ez másfél hete a legmagasabb szám. A részletes adatokból még az látszik, hogy a 29 új fertőzöttből Budapesten találtak 18-at, Pest megyében 9-et, további kettőt pedig Komárom-Esztergom megyében. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg. Ezzel 532 főre emelkedett az elhunytak száma, 2160-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1229 fő, kissé nőtt az utóbbi napokban regisztrálthoz képest. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. A honlap szerint 427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus: elhunyt öt beteg, 29 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma | Magyar Hang

– A járvány lecsengő szakaszban van, a járványgörbe egyértelműen lefelé mutat, immáron tizedik napja, a tendencia egyértelmű – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, folyamatosan figyelik az esetleges gócok kialakulását, hogy azonnal cselekedni tudjanak. A hatóságoknak nagyon sok különféle számot, adatot kell követniük, hogy felkészülhessenek a vírus újbóli felbukkanására – mondta az országos tiszti főorvos. Ezzel lehet felkészülni egy következő hullámra, és arra nézvést is tapasztalatot lehet szerezni, hogy mit kell tennünk, ha velünk marad a vírus.

Müller Cecília az adatokat elemezve elmondta, a 65 és 79 év közöttiek, illetve a 80 évnél idősebbek betegedtek meg leggyakrabban Magyarországon, míg a gyermekek között mindvégig alacsony maradt a fertőzöttek száma. 100 ezer lakosra 40 fertőzött jut, a halálesetek számát nézve 100 ezer lakosra 5 elhunyt jutott. Területi eloszlás szerint Budapest a legfertőzöttebb, és Békés megye a legkevésbé.

– Több mint ezer légúti megbetegedésekkel kapcsolatos mintát elemeztek a Népegészségügyi Központban utólag. Ezek közül csupán egyetlen egy volt pozitív a koronavírusra – árulta el Müller Cecília. – Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel március 4-e előtt valóban nem volt jelen az országban a kórokozó, vagyis a korábbi hónapokban nem fertőzött a vírus.

Újságírói kérdésre válaszolva Lakatos Róbert elmondta, a nyitás ellenére nagyon kevés esetben kellett intézkedniük a hétvégén, az emberek jellemzően betartják a szabályokat. A tranzitforgalomnak folyosót alakítottak ki az elmúlt időszakban, lezártak pihenőket az autóutak mentén, ez addig fennmarad, amíg lesznek olyan országok, ahonnan nem lehet korlátozás nélkül belépni, de az átutazásra szükség lesz.

Müller Cecília elárulta, hogy a jelenlegi higiénés szabályok elegendőek a vírus terjedésének megakadályozására, feltéve, ha betartják azokat. Az országos tiszti főorvos arra kért mindenkit, hogy tartsák is be. Figyelmeztetett, szabad térben is tartani kell a megfelelő távolságot, még ha kevésbé is terjed ott a vírus.

– Az ivóvízben nem terjed a vírus – nyugtatott meg mindenkit Müller Cecília. – A szennyvízben kimutatható ugyan, de fertőzni úgy sem tud az eddigi vizsgálatok szerint. A szennyvízben való jelenlét azonban fontos indikátor lehet, hiszen ha valahol megjelenik a vírus nagyobb számban, akkor azt a szennyvíz is kimutatná. Ezt már itthon is vizsgálják több helyen az országban, Budapesten már sikerült is kimutatni a kórokozó jelenlétét a szennyvízből.

A tiszti főorvos az idősotthonokról elmondta, többször több helyen fertőtlenítettek már, és ha bármikor fenyegető állapotot látnak, újra fertőtlenítenek majd.

A külföldről érkezők számára kötelezően előírt karantén kapcsán Lakatos Róbert elmondta, továbbra is vannak olyan országok, ahol a járványügyi helyzet szükségessé teszi a karantént, vagy hogy az állampolgárok egyáltalán ne utazhassanak be hozzánk. A cél azonban az, hogy a legtöbb országra kiterjesszék az utazási könnyítéseket.

Müller Cecília elmondta, azon amatőr sportklubok esetében, ahol az adott tevékenység miatt nem tartható be a kötelező távolság, figyelni kell rá, hogy mindenki legyen teljesen tünetmentes és egészséges.

– A fürdők és strandok esetében többször is vizsgálatot végeztek a hatóságok, ez kiemelt szempont – árulta el a tiszti főorvos. Ezzel összefüggésben eddig nem kaptak negatív visszajelzést.

– Nincs garancia rá, hogy megszüntethető a vírus terjedése – fogalmazott Müller Cecília. – Az átadás lehetősége csökken, de a kórokozó eltűnésében egyáltalán nem bízhatunk. Ezért kell fenntartani a járványügyi éberséget.

– Az azonnali intézkedéseket bevezető egység az esetleges gócpontok helyszínén gyors és hatékony intézkedéseket tesz, hogy megakadályozza a vírus elszabadulását – mondta Lakatos Róbert.

– Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez csak akkor kell laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, ha felmerül a betegség gyanúja – hangsúlyozta Müller Cecília. – A szolgáltató egy előzetes szűréssel méri fel, hogy fertőzött lehet-e a páciens – tette hozzá.