Kiseperték a hűtőket, 40 helyszínen osztottak vadhúst az egészségügyi dolgozóknak

Kiseperték a hűtőket, 40 helyszínen osztottak vadhúst az egészségügyi dolgozóknak

Kétezer adag vadhúst adományoztak a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha megemelt juttatást eddig nem is, vadhúst már kaptak az egészségügyi dolgozók. Az elmúlt egy hónapban ugyanis az Agrárminisztérium illetékesei sorra járták a magyarországi intézményeket, hogy vadhússal fejezzék ki az ország háláját a dolgozóknak a koronavírus-járvány idején mutatott helytállásukért. Összesen több mint 40 helyszínen kaptak szarvas- és őzhúst, valamint vadételt kórházak, mentőállomások, idősotthonok dolgozói. A kezdeményezők a tájegységi fővadászok voltak, a húskészítmények pedig a vadgazdálkodók, szakácsok, vadhúsfeldolgozók közreműködésével jutott el az intézményekhez.

A célba juttatott tízezer adag vadétel egyébként kétszer akkora mennyiség, mint amekkorával a kezdeményezők előzetesen számoltak – írta az állami hírügynökség, amely számos helyszínről számolt be vadhúsadagok átadásáról fényképeket is közölve. Szerdán éppen Kaposváron adományoztak fél tonna szarvashúst a Kaposi Mór Oktató Kórháznak.

Május 7-én a balassagyarmati kórház dolgozói az elsők között jutottak hozzá az adományhoz. Nekik száz kilogramm feldolgozott hús jutott, amelyet Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár személyesen adott át.

Egy héttel később Zámbó már a koronavírusos betegeket is ellátó Dél-pesti Centrumkórháznál tűnt fel. Ekkor kétezer adag hűtött, konyhakész vadhúst adományoztak a dolgozóknak. Az államtitkár itt az országban egyre gyakrabban megnyilvánuló összefogás újabb példájának nevezte az adományozást.

A következő héten Zalaegerszegről és Szolnokról tudósított az állami hírügynökség. A zalai megyeszékhelyen a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került helyi családok között osztottak szét kétezer kilogramm vadhúst. Ezen Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő vett részt, aki azt mondta: a felajánlásnak köszönhetően 400 nehéz sorsú család juthat egészséges élelmiszerhez. Szolnokon pedig a Hetényi Gyula Kórház dolgozói részére adományoztak négyszáz adag konyhakész őzhúst (a hátrányos helyzetű szolnoki családoknak itt „csak” paradicsom- és paprikapalánta jutott).

A mai, kaposvári vadhús-átadáson Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője vett részt a tárcától, aki azt mondta, hogy az 500 kilogramm szarvashúst az állami erdő- és vadgazdálkodó SEFAG Zrt. öreglaki vadfeldolgozó üzemében készítették elő. Molnárné Kalmár Beáta, a kórház gazdasági igazgatója az MTI szerit pedig arról beszélt, hogy a húsból pörkölt készül az intézmény konyháján, az ételből valamennyi munkatársuk kap.