Operatív törzs: Fenntartjuk a járványügyi készültséget

Operatív törzs: Fenntartjuk a járványügyi készültséget

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 16-án szavazhat az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről, négy nappal később pedig véget érhet a különleges jogrend, de a járványügyi készültséget fenntartják – hangzott el az operatív törzs csütörtöki, virtuális sajtótájékoztatóján. A szervezet továbbra is ellátja a feladatait, a kórházak irányítási rendszere pedig szintén marad az eddigiekben.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy az elmúlt időszak kedvező adatai, lehetőséget adnak a változtatásokra, melyeket lassan és óvatosan vezetnek be. Így alakul ez a szociális intézményekben is, amelyek esetében szerdán részleges látogatási tilalmat feloldó határozatot hozott.

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón elmondta azt is: csütörtökön és pénteken 56 kórházba szállítanak ki egyéni védőeszközöket, arcvédőket, orvosi szájmaszkokat és védőköpenyeket.

Bár Ausztriában megszüntették a szomszédos országokba történő határellenőrzést, de Magyarország fenntartja, hogy csak az nem kerül automatikusan hatósági házi karanténba, aki négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel rendelkezik. Szerdán 625 fővel szemben rendeltek el hatósági házi karantént, így 10 985 korlátozó intézkedés van érvényben. A Szerbiából és Szlovéniából érkező magyarok esetében viszont már nem rendelnek el automatikusan hatósági házi karantént.

A járvánnyal összefüggésben 419 bűncselekményt regisztráltak, amiből 120 rémhírterjesztés, 29 közveszéllyel fenyegetés, 128 csalás, 22 pedig járványügyi szabályszegés.