Átadták a szárligeti autópálya-csomópontot, közvetlenül Mészáros Lőrinc palackozója mellett

Átadták a szárligeti autópálya-csomópontot, közvetlenül Mészáros Lőrinc palackozója mellett

Az M1 szárligeti autópálya-csomópontja még a kivitelezés időszakában (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken átadták az M1-es autópálya szárligeti lehajtóját-csomópontját, a beruházást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2,6 milliárd forintból valósította meg, írta beszámolójában az MTI. Az eseményen többek között ott volt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, illetve Tessely Zoltán, a térség Fejér megyei fideszes országgyűlési képviselője, valamint a szintén fideszes Bencsik János Komárom-Esztergom megyei képviselő is.

– Az autópályával való közvetlen kapcsolat megteremtésével egyedülálló fejlesztési lehetőséget kapott a Bicskei Ipari Park, mely 70 hektáron várja a betelepülni szándékozó vállalkozásokat – mondta Tessely Zoltán. „Egy »teljes tudású csomópont« jött létre, szolgálja Szárliget és Tatabánya Budapest felőli oldalának közlekedését, másrészt innen indul majd a Tatai-medence déli elkerülő útja, mely a Tatabánya-Tata-Oroszlány-Komárom térség fejlődésének adhat új lendületet” – ezt már Bencsik János mondta az MTI tudósítása szerint, aki egyébként egy több fotóból álló Facebook-bejegyzésében is megemlékezett az eseményről. Ebben azt írta: „Az M1-es autópálya egyik leghosszabb »kapu« nélküli része volt az Óbarok és Tatabánya-Óváros közötti szakasz. Ha baleset történt, akkor órákat kellett várni arra, hogy el lehessen hagyni az autópályát. Az új, teljes értékű csomópont megrövidítheti a kényszerű várakozás idejét, közvetlen le-, illetve felhajtási lehetőséget biztosít a szárligetiek és felsőgallaiak számára, továbbá biztosítja az egykori nagyegyházi bányaüzem területén lévő ipari park megközelítését is.”

Az eseményen Schanda Tamás arról beszélt: „Több mint 6000 kilométernyi útszakasz újult meg 2010 és 2019 között; tavaly közel 160 útszakasz újult meg összesen 500 kilométeren a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásai keretében, ezek a projektek 566 milliárd forintból valósultak meg.” Az államtitkár azt is hozzátette: „Az idei év végéig összesen 71 kilométeres szakaszt állítanak helyre Budapest és Tatabánya között, mindkét irányban.”

– A szárligeti autópályalejáró megnyitásával nem változik meg a Fejér, és Komárom-Esztergom megyei autópálya matricák érvényességének határa. A Komárom-Esztergom megyei matricával rendelkező autósok a bicskei csomópontig, a Fejér megyei matricát használók továbbra is Tatabánya-Óvárosig vehetik igénybe az M1-est – olvasható az MTI tudósításának végén.

Tavaly júliusban egyébként a G7 írt az ominózus autópálya-lejáróról. „A sztráda itt a Gerecse dombjai között halad, csak kisebb falvak vannak mellette, így nehezen érthető, hogy mi szükség van itt egy újabb csomópontra. Ráadásul csupán 5 kilométerre van az óbaroki pihenőhely (az, ahol Mészáros Lőrinc kamionos megállóját Palkovics László innovációs miniszter adta át), ahonnan az M1 menti három település, Szárliget, Óbarok és Nagyegyháza is elérhető. De akkor mi szükség van erre a lehajtóra? A jelek szerint semmi más, mint az, hogy itt van a környékbeli mágnás, Mészáros Lőrinc – elsősorban állami cégek által vásárolt – ásványvizét gyártó Vivienvíznek a palackozóüzeme” – olvasható a gazdasági hírportál cikkében.

Az anyagban azt is megjegyezték: „Elvileg nem csak a Vivienvíz található az új csomópont mellett, hanem az M1 ipari park is. Az ezt üzemeltető Bicske-M1 Ipari Park Kft. felszámolása 2014-ben indult meg, és 2018-ra meg is szűnt a cég. Így a Vivienvízen kívül egyetlen cég sincsen az egykori bánya területén létrehozott ipari parkban.” De azt is írták: „A 2018-as adatok alapján 2494 fős falu településfejlesztési koncepciója 2018 decemberében készült el. Ebben egyáltalán nem szerepel az új csomópont ötlete. Sőt, a szakemberek szerint a településnek enélkül is kiváló a közlekedési kapcsolata.”