ATV: a szociális terület alkalmazottai nem kapnak 500 ezer forintos juttatást

ATV: a szociális terület alkalmazottai nem kapnak 500 ezer forintos juttatást

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 4-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók – erősítette meg pénteken az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós azt is közölte, ez a bérkiegészítés – ahogy ezt is említették már korábban – 160 ezer embert érint.

Az MTI által idézett miniszter szerint „az egyszeri juttatást valamennyi közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos, ápoló, asszisztens megkapja, a művesekezelést végző szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók munkatársai, valamint a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozó, és az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói is jogosultak a juttatásra. Ugyancsak megkapják ezt a bérkiegészítést a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok, asszisztensek, védőnők, főállású iskolaorvosok, otthoni hospice szolgálatok és az otthoni szakápolást nyújtó szolgálatok dolgozói is. Szintén jogosultak az egyszeri juttatásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, valamint az egészségügyi tevékenységet végző közreműködők, a veszélyhelyzet alatt a betegellátásban résztvevő orvostanhallgatók, a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói, és a védelem-egészségügyben dolgozók is.”

A miniszter szerint a részmunkaidőben dolgozókat is megilleti a teljes összeg, illetve azokat, akik szabadságon, fizetési nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn, illetve gyes-en, gyed-en vannak. Kásler Miklós hozzátette: a juttatásra mindenki csak egyszer jogosult, tehát akinek több jogviszonya van, illetve, főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, a kifizetés egyszer történik meg. Kiemelte azt is, hogy az egyszeri bérkiegészítés azon dolgozót, illetve hozzátartozóját is megilleti, aki a járvány során hunyt el.

Az ATV ezzel kapcsolatban megjelent cikkben közben megjegyzik: „Nem látszik viszont, hogy jutalmat kapnának az idősotthonok szociális munkatársai, vagy a házi szociális gondozók. Pedig a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint mindenütt a világon az idősotthonok voltak a legveszélyeztetettebbek a járvány idején.” Az idézett Migács Tibor arrólé beszélt: „Általában a bentlakásos otthonok. Az, hogy Magyarországon 33 idősotthonban volt fertőzés ez egy nagy fegyvertény, amiben az én kollégáim munkája is benne van.”

– Az Orvosi Kamara nem kívánta véleményezni a miniszteri listát. Az indoklás szerint azért, mert még nincs jogszabály a jutalomról – olvasható az ATV cikkében.