Az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője havi 1,2 millió forintért ad tanácsot Kásler Miklósnak

Az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője havi 1,2 millió forintért ad tanácsot Kásler Miklósnak

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (j) és Rétvári Bence parlamenti államtitkár a Magyar Érdemrend Lovagkereszt, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt, az Érdemes Mûvész, a Kiváló Mûvész és a Babérkoszorú-díjak átadásán a Várkert Bazárban 2019. március 12-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben” – ezzel a talányos tárggyal, és rekordnak számító, 1,2 millió forintos megbízási díjjal tűnt fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) áprilisi szerződéslistán Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) korábbi vezetője – derült ki a kormany.hu-ra feltöltött táblázatból, amelyet a hvg.hu vett észre.

Az AH volt vezetőjének megbízása 2020. április 13-tól érvényes és nem ért véget a járvány lecsengésével: egészen 2020. november 30-áig szól.

A szerződés ügyében a portál a nyolc éve nyugdíjas Balajti Lászlóhoz fordult, aki elmondta, szakértőként vett-vesz részt a védekezést irányító állami szervek, köztük a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájának összehangolásában.

Konkrét példát ennél egy kicsit nehezebb volt kihúzni Balajti Lászlóból. – Amikor egy törzsnél megjelenik egy feladat, összeszámolni például, hogy miből mennyi kell, ezeket végeztük. Az egész működési mechanizmust kellett átfordítani egymás nyelvére – válaszolta például az AH volt vezetője, amikor arról kérdezték, pontosan hogy kapcsolódott ez a munka az egészségügy vezetőjéhez.

Balajti László a portál kérdésére elismerte, hogy a megbízásra a miniszter tanácsadója, Kollár Lajos érsebész professzora ajánlotta. Ő volt az, aki a székesfehérvári kórházigazgató leváltásától kezdve a drasztikus kórházi ágyfelszabadításig számos alkalommal nyilatkozott az elmúlt hónapokban a miniszter nevében. Kollár Lajos személyesen egyébként nem szerepel az Emmi szerződéslistáján, csak cége, a Pécsi Poliklinika kft., amely a 2020 márciusától novemberig szóló munkáért majdnem félmillió forinttal kevesebbet kap, mint az általa beprotezsált Balajti László.

– A lényeg az volt, hogy egy-egy témát hogy tudunk áttranszformálni az egészségügy irányába: én tudtam, mi az a terület, ahol ismertem az embereket, tudtam koordinálni, Kollár professzorral pedig helyreraktuk ezeket – magyarázta közös munkájukról Balajti László, továbbra is nyitva hagyva azonban a kérdést, hogy a felsorolt feladatokat miért nem a BM vagy az EMMI vezetői, illetve az operatív törzs szakértő tagjai végezték.

A kérdésre, hogy a járvány lecsengésével mit koordinálnak, milyen munkát végeznek, az AH volt vezetője azt mondta: – Most már pedig a lecsengés van, azt nézzük, mérlegeljük, hogy honnan indultunk, mik voltak a feladatok, ezeket az anyagokat összesítjük.

A portál kérdéseivel megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Balajti László 2009. december 21-től volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (AH), majd annak 2010-es kormányváltást követő átalakítása után az utód Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója lett, megbízásából 2011 decemberében mentette fel Orbán Viktor. 

Mint a hvg.hu írja, az AH korábbi vezetőjének neve legutóbb egy, a belügyminiszter bizalmasához, Tasnádi Lászlóhoz köthető céghálóval összefüggésben került a hírekbe, ő volt ugyanis az ügyvezetője annak az egyebek mellett fegyver-, lőszer- hajó-, légi és űrjárműgyártással foglalkozó Védelem Csoport Kft. -nek, amelyet Pintér Sándor egykori, III/II-es múltjáról elhíresült rendészeti államtitkára alapított 2018-ban. A cégadatok szerint Balajti László nagyjából a tanácsadói megbízással egy időben, ez év áprilisában adta át a cég vezetését a tulajdonos Tasnádinak, de állítása szerint a kettőnek nem volt köze egymáshoz.