Operatív törzs: Még nem oldják fel a látogatási korlátokat a kórházakban

Operatív törzs: Még nem oldják fel a látogatási korlátokat a kórházakban

Az Operatív Törzs tájékoztatója 2020. június 5-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák, cseh és osztrák határok korlátozások nélkül átjárhatóak. Az erről szóló rendelet már meg is jelent – hangzott el az operatív törzs pénteki, virtuális sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte, hogy lehet már „autós koncerteket" tartani, mivel ezekre nagy igény van, így kívül esnek a rendezvénystopon. Ez a rendelet ma hatályba is lépett – tette hozzá.

Azt is elárulta, hogy már 2190-en töltötték le a karantén applikációt, és 422-re emelkedett a járvánnyal összefüggésbe hozható büntetőügyek száma.

– Továbbra is kedvező a járványügyi helyzet Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 16 pozitív esetet regisztráltunk, összesen 3970 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván a járvány megjelenés óta. 3 embert viszont elveszítettünk, összesen 542 főt tartunk nyilván, aki koronavírus pozitív mintát mutatott, és a kapcsolt betegségei miatt hunyt el –erről már Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt. 2245-en gyógyultak már meg, 1183 fő az aktív fertőzöttek száma, 41 százalékuk budapesti. 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma, 21-en lélegeztetőgépen – tette hozzá.

A friss fertőzöttek közül 6-an budapestiek, a többiek három megyéhez tartoznak. Minden 100 ezer főre vetítve Magyarországon 45 a fertőzöttek száma, míg az elhunytak száma 5 fő 100 ezer lakosonként a járvány teljes időszaka alatt – folytatta.

Az idősotthonokban és a kórházakban a kijárási korlátozás fennáll, de a látogatásokat lehetővé tettük – mondta Müller Cecília, aki azt is elmondta, hogy a kórházakban a fekvőbeteg ellátás során nem oldják fel még a látogatási tilalmat.

A ballagásokkal kapcsolatban arra kérik az intézményeket, hogy ezeket úgy szervezzék meg, hogy a diákok minden higiénés szabályt tartsanak be. A szülőknek nem javasolt az intézményen belüli tartózkodás, az udvaron legyenek részesei ennek az örömnek – mondta az országos tiszti főorvos. A 20 év alattiak fertőzöttsége egyébként rendkívül alacsony volt, csupán 85 fő volt pozitív. 14 éves korig mindössze 15 aktív fertőzött van Magyarországon, ezért indokolt a közösségi terek megnyitása számukra.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a járványnak nincs vége. A járványügyi helyzetnek örülünk, de óvatosak vagyunk, és a járványügyi éberségünket folyamatosan fent kell tartanunk – felelte egy újságírói kérdésre Müller Cecília.

A Horvátországból beutazókra az általános szabályok vonatkoznak: egészségügyi szűrés, gyanú esetén kijelölt karantén, és ha nem áll fent koronavírus-eset, akkor 14 napos házi karantén javasolt – felelte Kiss Róbert egy másik kérdésre.

Felvetődött még az a kérdés, hogy ha melegben, napsütésben kisebb a fertőződés esélye, akkor miért van jelen a meleg égövben a koronavírus? Müller Cecília szerint számos elem összjátéka segít a terjedésben, ez területenként változó lehet. Ez egy légúti vírus, és szezonális is lehet, többen ezt feltételezik, de erre egyelőre nincs bizonyíték. Azt sem tudjuk, milyen formában marad velünk. Melegben „esetleg” kevésbé terjed ez a vírus.