Koronavírus: a virológus szerint butaság önmagában a nyári melegben bízni

Koronavírus: a virológus szerint butaság önmagában a nyári melegben bízni

Látogatók figyelik a homoki tigriscápát (Carcharias taurus) a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2020. május 8-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyári meleg nem pusztítja ki a koronavírust, az őszi második hullám pedig erőteljes lehet – mondta az Inforádiónak Kemenesi Gábor virológus.

A koronavírus jelentette veszély még nem szűnt meg, a már jól ismert távolságtartási szabályokkal, a maszkviseléssel, gyakori kézmosással és az egészségügyi hatóságok folyamatos éberségével azonban elkerülhető lehet, hogy berobbanjon a járvány – figyelmeztetett az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint nyilvánvaló veszély, hogy „a vírusnak teret hagyunk az emberek mozgásával, kontaktusaival”, de az élet, a gazdaság nem állhat le, az ugyanis még az egészségügyinél is nagyobb kárt okozna. „Meg kell találni az egyensúlyt,egy kis szigorítás, egy kis enyhítés, ez a következő időszak jellemző mechanizmusa” – fogalmazott Kemenesi Gábor.

Az összes eddigi koronavírus szezonalitást mutat, rossz hír viszont, hogy az őszi csúcsok korábban markánsabbak voltak. A második hullámot időben kell észrevenni, távolságot kell tartani, figyelemmel kell lenni a személyes higiéniára – tette hozzá.

A virológus szerint az, hogy lassan vége a karanténnak, nem jelenti azt, hogy a vírus csak takaréklángon ég. „Hordjuk a maszkot, amikor csak tehetjük, a józan ész keretei között” – kérte.

A nyár melegében bízni önmagában butaság, bár igaznak tartja, hogy a meleg miatti kiszáradás rosszul hat a koronavírusra, de a vakcina jelent majd csak védelmet.