Müller Cecília: Lassan véget ér a járvány Magyarországon

Müller Cecília: Lassan véget ér a járvány Magyarországon

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap hat új beteget regisztráltak Magyarországon, utoljára március 15-én volt ilyen kevés új megbetegedés, ez pedig azt jelenti, hogy a járvány vége felé tartunk, az első hullámot elhagytuk – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Hozzátette, 4014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 548 főre emelkedett az elhunytak száma, 2284-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1182 fő. Az aktív fertőzöttek 41, az elhunytak 60, és a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 385 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Két beteg elhunyt, hat új fertőzöttet regisztráltak | Magyar Hang

A tiszti főorvos elárulta, amíg a világ többi részén jellemzően a férfiak a veszélyeztetettebbek, addig itthon az igazolt fertőzöttek 58 százaléka nő, 42 százalékra férfi. Müller ezt demográfiai okokkal és a vírus természetével magyarázza, Magyarországon ugyanis a nők tovább élnek, az idősek pedig jobban ki vannak téve a vírusnak.

A betegek korcsoportok szerinti megoszlása kapcsán a tiszti főorvos elmondta, 25 százalékuk 65-79 év közötti, 20 százalékuk 80 évesnél idősebb, 15 éves kor alatt mindössze 33, 15-20 éves kor között pedig 55 esetet regisztráltak.

100 ezer főre vonatkoztatva a járványban országosan 41-en betegedtek meg és 5 a halottak száma. Budapest a legjobban érintett, 108 beteggel, majd Zala, Komárom-Esztergom és Fejér megye következik. Békés megyét érintette legkevésbé a vírus, ott 100 ezer emberből hárman kapták el.

Müller Cecília felidézte, hogy Magyarországon a 10. héten regisztrálták az első pozitív esetet, ezt követően fokozatosan emelkedett a fertőzöttek száma. A 15. héten volt a legtöbb pozitivitás 712 emberrel, utána csökkenni kezdett az arány. A legutóbbi, 23. héten 122 esetet találtak. A 11. héten hunyt el a járvány első áldozata, a 14. héten 91 ember halt meg, ez volt az egy hétre eső legtöbb halott. A legutóbbi, 23. hétre 20 ember halt meg.

Kiss Róbert alezredes emlékeztetett, a magyar-szlovák határokon, a magyar-osztrák határokon június 5-től megszűnt a határellenőrzés, illetve az osztrák, cseh, német és szlovák állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarországra. A rendőrségi statisztikákról szólva elmondta, 555 hatósági házi karantént rendeltek el az utóbbi egy nap alatt, összesen 426 büntetőeljárás van folyamatban, ezek közül rémhírterjesztés miatt 124, közveszéllyel fenyegetés miatt 29 esetben indult eljárás, az összes büntetőügynek 80 gyanúsítottja van.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, bízik benne, hogy az idősotthonokban hamarosan feloldhatják a kijárási korlátozást. A falunapok, szabadtéri rendezvények kapcsán Kiss Róbert elmondta, az operatív törzs figyeli a járványügyi adatokat, és a szükséges időben meghozzák az enyhítésre vonatkozó döntéseket. A tiszti főorvos végül a vérellátásra tért ki, szerinte nincs vérhiány Magyarországon, az ellátás zavartalan.