Visszaszólt Kásler Miklósnak a gyógyszerészi kamara vezetője

Visszaszólt Kásler Miklósnak a gyógyszerészi kamara vezetője

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos juttatásáról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. június 5-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hagyta szó nélkül a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetője Kásler Miklós magyarázatát arról, hogy miért nem jár az ágazatban dolgozóknak az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos összeg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a Demokratának adott interjújában azt mondta, hogy „a gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna.”

Hankó Zoltán kamarai elnök több helyen is pontosította a miniszter szavai. Egyrészt a Kásler Miklós által haszon szó szerinte valószínűleg a haszonkulcsra (árrés) vonatkozik, de „ez sajnos még így sem igaz”. Ma ugyanis – magyarázta – a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10 (!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi.

Bírálta a miniszter azon mondatát is, miszerint „a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna”. – Bocsánat, a többi egészségügyi intézményben nem ugyanazt csinálták, amit járvány nélkül is tettek volna, tehát a betegeik ellátását? – tette fel egyúttal a kérdést.

Hankó Zoltán kitért arra is, hogy a gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak. Hivatkozott emellett Kásler Miklósnak a „gyógyszertárban dolgozó Kollégáknak” címzett levelére, amelyben leírja, hogy „ebben az
embert próbáló nehéz helyzetben (…) fokozottan számítunk az Önök helytállására, hiszen
most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az
együttműködése. (…) A szakmai elhivatottság, amivel nap mint nap a betegek
szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent. (…) Magyarország lakossága
érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat előre is köszönöm”.

Hankó Zoltán a közleményében azt is világossá tette „még mielőtt bárki félremagyarázná”, hogy írása nem ellenzéki támadás. – Magyar (pontosabban székely-magyar), nemzeti elkötelezettségű, hívő és konzervatív értékrendű ember vagyok, ráadásul egy olyan szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője, amelyik 2010 óta ciklusonként megújított stratégiai partnere a magyar kormánynak – szögezte le.