Bencsik Gábor: a gyógyszerészek munkája a járvány alatt nem különbözött az eladókétól

Bencsik Gábor: a gyógyszerészek munkája a járvány alatt nem különbözött az eladókétól

Budapest, 2014. június 4. Bencsik Gábor főszerkesztő a Magyar Krónika közéleti kulturális havilap első lapszámának bemutatóján a Demokrata című hetilap budapesti, Andrássy úti szerkesztőségében 2014. június 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles hangú bejegyzésben állt ki Bencsik Gábor újságíró Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének minapi döntése mellett, amely szerint egyszeri 500 ezer forintos jutalmat kapó egészségügyi dolgozók köréből kimaradnak a gyógyszerészek.

Bencsik Gábor, aki korábban a testvére által főszerkesztetésében készülő Demokrata hetilap lapigazgatója volt, és jelenleg a kormánypárti Magyar Krónika című havilap főszerkesztője, a közösségi oldalán arról írt, hogy minden tisztelete a gyógyszerészeké, de „nekik nem jár az a rendkívüli juttatás, ami az egészségügyi dolgozóknak. A gyógyszerészek munkája a járvány szempontjából semmiben sem különbözött az élelmiszerbolti eladókétól. Viszont a megnövekedett gyógyszerfogyasztás miatt megnőtt a bevételük. Kéretik belátással lenni ” – írta a közéleti kérdésekben markáns véleményeket is megfogalmazó Bencsik.

https://www.facebook.com/bencsik.gabor.311/posts/10216770493523430

Kásler pénteki közlése szerint július 1-jével kapják meg a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást az egészségügyi dolgozók. A bérkiegészítéshez 160 ezer embernek jár a járványhelyzetben tanúsított helytállásukért, a költségvetésnek 92 milliárd forintba kerül.

Az egyszeri juttatást valamennyi közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos, ápoló, asszisztens megkapja, a művesekezelést végző szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók munkatársai. Jogosultak a bárkiegészítésre a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozó, és az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói is. Ugyancsak megkapják az extra pénzt a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok, asszisztensek, védőnők, főállású iskolaorvosok, otthoni hospice szolgálatok és az otthoni szakápolást nyújtó szolgálatok dolgozói is.

Szintén jogosultak az egyszeri juttatásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, valamint az egészségügyi tevékenységet végző közreműködők, a veszélyhelyzet alatt a betegellátásban résztvevő orvostanhallgatók, a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói, és a védelem-egészségügyben dolgozók is.
A tárcavezető ismertetése szerint a részmunkaidőben dolgozókat is megilleti a teljes összeg, illetve azokat, akik szabadságon, fizetési nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn, illetve gyes-en, gyed-en vannak – közölte akkor az állami hírügynökség.

Nem kerültek viszont a kedvezményezettek körébe a gyógyszerészek mellett a gyógytornászok sem. Később az Emberi erőforrások minisztériuma úgy pontosította Kásler szavait az ATV-nek, hogy a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok mégis kapnak az egyszeri juttatásból.

Kásler Miklós a Demokrata.hu-nak azzal indokolta a nem kórházi gyógyszerészek kimaradását a jutalmazotti körből, hogy a gyógyszertárak magas haszonnal dolgoznak, a tulajdonosok harmada pedig külföldi.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke – a kormány melletti elkötelezettségét is hangsúlyozva – közleményében úgy reagált, hogy nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése, amit a gyógyszertári gyógyszerészek és (szak)asszisztensek a Kormány által ígért, „minden egészségügyi dolgozónak járó” egyszeri juttatásával reméltek. A gyógyszerész nem tejfölárus – húzta alá odaszúrva Franka Tibor újságírónak, volt kerepesi polgármesternek is – Hankónak családi gyógyszertára éppen Kerepesen működik –, aki kritizálta a gyógyszerészek sérelmét. Hankó Zoltán kamarai elnök azt írta, hogy Franka polgármesterként feléjük egészen más szemléletet képviselt.