Engedtek az orosz nyomásnak, kezdődhetnek Paks II. földmunkái

Engedtek az orosz nyomásnak, kezdődhetnek Paks II. földmunkái

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a miniszterelnöknél beszámol.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már az előtt elkezdhetők a Paks II. atomerőmű-beruházás egyes földmunkái, hogy a beruházás megkapná a végleges létesítési engedélyt – írja a Direkt36 oknyomozó portál a 444.hu-n közölt cikkben. A munkakezdésre a kormány egy májusi rendeletmódosítása adhat lehetőséget, amely így a korábbiakhoz képest előnyösebb pozícióba hozza az építkezéssel megbízott orosz Roszatomot. A változtatás lényege, hogy a földmunkák korai elkezdésének kockázata immár a magyar államot terheli. A portál információi szerint a jogszabály-módosításról a beruházás engedélyezéséért felelős Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a kormány között is voltak viták.

A Paks II. megépítésére kötött szerződés a portál szerint még arról szólt, hogy a bővítéssel összefüggő fizikai munkákat csak azután lehet elkezdeni, hogy az OAH átvizsgálta az orosz terveket, és kiadta az építkezést engedélyező úgynevezett létesítési engedélyt.

Az oroszok viszont évek óta szeretnék elérni, hogy a paksi építkezéssel összefüggő földmunkákat minél előbb elkezdhessék. A Direkt36 információi szerint az oroszokat ebben motiválta, hogy időt nyerjenek, és az is, hogy így változtassanak a paksi bővítés számukra kedvezőtlen feltételein.

Eközben egyre nagyobb a mozgológás a beruházás korai munkái körül is. A portál szerint úgy néz ki, hogy a Roszatom a Bauer német építőipari vállalat magyar leánycégét bízza meg az összesen 75 milliárd forintos földmunkákkal.

A portál kérdéseire sem Süli János bővítésért felelős miniszter, sem a Roszatom, sem pedig a Bauer nem reagált.